Ευκαιρία να συναντήσουν αυτόν που εκτιμούν ως τον επόμενο έλληνα πρωθυπουργό έχουν από χθες σειρά κορυφαίων επενδυτικών ομίλων στο Λονδίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα εθνικό αλλά και προσωπικό... roadshow βρίσκεται αντιμέτωπος με το επιχειρηματικό κοινό του City, που μοιάζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η χθεσινή ημέρα, που περιελάμβανε και συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με το επιτελείο των Financial Times, ολοκληρώθηκε με δείπνο που διοργάνωσαν Goldman Sachs και Deutsche Bank ενώ ο σημερινός κύκλος επαφών θα ξεκινήσει από το πρωί, με πρόγευμα εργασίας και ένα τετράωρο επενδυτικό φόρουμ που θα ακολουθήσει. 

Ο κ. Μητσοτάκης, που λόγω της διαλυτικής εικόνα στα πολιτικά πράγματα της Βρετανίας απέφυγε τις πολιτικές επαφές, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τη Φρανκφούρτη, όπου το πρωί της Τετάρτης θα έχει και άλλες συναντήσεις με επενδυτικά κεφάλαια ενώ το μεσημέρι προγραμματίζεται η συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Μάριο Ντράγκι. 

Στον κύκλο των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη αυτές τις ημέρες περιλαμβάνονται τα κορυφαία, ίσως, επενδυτικά σχήματα στον κόσμο, όπως οι PIMCO Blackrock, Blackstone, Paulson, Capital, Soros και άλλα ενώ ο κ. Μητσοτάκης πέραν από την δέσμευσή του για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μετατροπή της Ελλάδας σε ένα φιλικό στην επιχειρηματικότητα κράτος, παρουσιάζει και την πρότασή του για αλλαγή του επενδυτικού μείγματος στη χώρα, με λιγότερη λιτότητα μέσω του περιορισμού του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η αυριανή συνάντηση με τους Μάριο Ντράγκι και Μπενουά Κερέ αναμένεται να ξεκαθαρίσει και μία ακόμη πτυχή του κυβερνητικού σχεδίου Μητσοτάκη. Τη δεκτικότητα της ΕΚΤ στο σχέδιό του για αλλαγή των δημοσιονομικών όρων του προγράμματος αλλά και την ετοιμότητα της Φρανκφούρτης να συνδράμει, όχι μόνον με την ποσοτική χαλάρωση, αλλά και, ενδεικτικά, με την επιστροφή των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν.