Το να είναι κανείς υπουργός Οικονομικών σε μια χώρα της ευρωζώνης και συγχρόνως μέλος μιας κυβέρνησης της αριστεράς, δεν είναι ασφαλώς και η πιο εύκολη δουλειά στον κόσμο... 

Όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρότι είναι αυτός που ηγείται των διαπραγματεύσεων αποκαθιστώντας μάλιστα το κλίμα όπως αναγνωρίζουν οι εταίροι μας, δεν έκρυψε τα αριστερά χαρακτηριστικά του κατά τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξής του στην ΕΡΤ

Πρώτα απ’ όλα θεώρησε σκόπιμο να κόψει από την πλευρά του οποιαδήποτε γέφυρα με το λεγόμενο «μεσαίο χώρο», εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και του «Ποταμιού». Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι κλίνουν προς τα... δεξιά, αφού «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί  ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς τον Μητσοτάκη», ενώ «το ‘Ποτάμι’ κλείνει το μάτι στον Μητσοτάκη». Από την κριτική του δεν ξέφυγαν ούτε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό πυρήνα, «ξέχασαν να ακούν». 

Σχολιάζοντας εξάλλου τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση που έκανε στην εκπομπή, επιχειρηματολόγησε ότι ο ίδιος (ο Ευκλ. Τσακαλώτος δηλαδή) είναι κατά της ανάπτυξης γενικώς, αλλά αντιθέτως προτάσσει τη δίκαιη ανάπτυξη –που είναι και μότο της κυβέρνησης Τσίπρα. «Τόσο φαρδιές πολιτικές (σ.σ. όπως του Βασίλη Λεβέντη) δεν βοηθούν τη δημοκρατία», επέμεινε. 

Υπεραμύνθηκε των φόρων, με δύο επιχειρήματα: πρώτον, είναι αναγκαίοι για το κοινωνικό κράτος (Παιδεία, Υγεία) και δεύτερον, είναι προϊόν της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατέστησαν ...νόμιμη τη φοροδιαφυγή. 

Επιπλέον, μίλησε  για κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με αξιοπρέπεια –και αυτή είναι μια λέξη που θέλουν να ακούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, ερωτηθείς σχετικά, δεν αρνήθηκε ότι είναι προβληματισμένος με τη Συμφωνία, συγκεκριμένα αν αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σε μια αριστερή στρατηγική. 

Την απάντηση στο παραπάνω δίλημμα κατ’ ουσίαν την είχε δώσει μερικά λεπτά νωρίτερα, όταν είχε πει, «η Αριστερά δεν είναι χρήσιμη μόνον όταν μια χώρα έχει 5% ανεργία και 5% ανάπτυξη. Είναι πιο χρήσιμη, όταν η ανεργία είναι στο 25% και η ανάπτυξη στο 1 -2%».