Κατά μέτωπον επίθεση στον Νάιτζελ Φάρατζ και τον Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπογραμμίζοντας ότι οι «πατριώτες δεν παραιτούνται όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά μένουν». 

Ο κ. Γιουνκέρ στην ίδια ομιλία ανέφερε ότι ''πίστευε πως οι επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit είχαν ένα σχέδιο'', ωστόσο -συνέχισε- «αντί να έχουν σχέδιο, εγκαταλείπουν το πλοίο». 

Τα καρφιά του προέδρου της Κομισιόν κατά των δύο πολιτικών συνεχίστηκαν με τη φράση «οι "ήρωες του Brexit" που ακτινοβούλουσαν χθες, είναι οι λυπημένοι ήρωες του σήμερα». 

Ο Γιουνκέρ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον απόηχο της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit και συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες» και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε στην εκτέλεση του προγράμματός μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ:

Πρέπει να μετατρέψουμε την Ε.Ε. σε Ένωση Ευρωπαίων, δεν είναι καιρός για θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρατήρησε ότι πολλοί περιμένουν από την Ε.Ε. να τα πάει καλύτερα για να προσθέσει: «Η Ευρώπη έφερε ελπίδα για δεκαετίες, η ευθύνη μας είναι να επιστρέψουμε σε αυτήν. Η Ε.Ε. των 27 θα συζητήσει το πώς στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου». 

Επίσης, ανέφερε ότι ευχή της Ε.Ε. είναι να είναι στενός της εταίρος το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επανέλαβε ότι πρόσβαση στην ενιαία αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ένωσης. 

Τέλος, ο Τουσκ υπενθύμισε ότι τα 27 κράτη - μέλη συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία μέχρι να γνωστοποιήσει επίσημα την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε..