Μπορεί ο εκλογικός νόμος και η κυβερνητική πρόταση να επέφερε «ρήγμα» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο τα μαθηματικά της ψήφισής του όσο και της ενότητας του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που είναι και ο μοναδικός βουλευτής που εκλέγεται από τη ΔΗΜΑΡ, υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ξεκαθάρισε εκ νέου σήμερα Τρίτη πως θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει τους συσχετισμούς ούτε φέρνει πιο κοντά τον μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών. 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, είπε πως «εμείς ως ΔΗΜΑΡ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι απαραίτητη και αποτελεί την πάγια, διαχρονική και σταθερή θέση του χώρου μας».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η απόφαση αυτή της ΔΗΜΑΡ ουδόλως επηρεάζει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Μέσα σε αυτή τη συνεργασία έχουμε αποφασίσει ότι υπάρχει ένας σεβασμός όχι μόνο στις αποφάσεις αλλά και στις ιστορικές διαδρομές. Αυτό στο οποίο μένω εγώ είναι στις δημόσιες τοποθετήσεις και στις αποφάσεις των οργάνων. Η απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ χθες είναι αυτή η οποία λέει ότι δεν θα υποστηριχθεί αυτή η κυβερνητική θέση γιατί είναι αποσπασματική και καταθέτει πέντε προτάσεις πολλές από τις οποίες είναι και προτάσεις δικές μας όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και άλλα ζητήματα. Απλώς εμείς θεωρούμε ότι ως πρώτη προτεραιότητα πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για αυτό εξάλλου το καταθέταμε και παλαιότερα ως πρόταση νόμου αυτό μόνο του για να αλλάξει ως πρώτη προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος: «Δεν πρόκειται για εκλογικό νόμο, αλλά για πρωτοβουλία αλλαγής εντύπωσαν και πεδίου συζήτησης ενώ έχουμε κρίση νομιμοποίησης της κυβέρνησης»,, είπε, συμπληρώνοντας ότι «οι συζητήσεις γίνονται τυχοδιωκτικά και επιπόλαια.»