Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «έγκλημα κατά του ελληνικού λαού και κορύφωση των εγκληματικών χειρισμών μιας κυβέρνησης, που δεν μπορούσε να χειριστεί τις τύχες της χώρας», το κόστος του οποίου πληρώνει ο λαός, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 

«Το δημοψήφισμα αποτελεί έγκλημα κατά του λαού, που κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ και το πληρώνει η χώρα με τη φτωχοποίησή της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

Ήταν έγκλημα συνειδητό, αφού γνώριζαν τις συνέπειες και ο Τσίπρας και οι υπουργοί του. 

«Αυτός θεωρούμε πως είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αρνείται η κυβέρνηση την εξεταστική εδώ και τρεις μήνες», ανέφερε και συμπλήρωσε πως στο αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή συνηγορούν και οι αποκαλύψεις του Γκάλμπρεϊθ.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, «τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, στις 2 Ιουλίου, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Πάνος Καμμένος δήλωνε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα της χώρας στο εσωτερικό».

«Το δημοψήφισμα έφερε τα capital controls, που στοίχισαν 70 δισ. ευρώ, χάθηκαν επενδύσεις, χάθηκαν 21 δισ. ευρώ από το γεγονός ότι η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και διευκρίνισε:

Την τελευταία διετία μειώθηκαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία κατά 3 δισ. ευρώ, μειώθηκαν οι εξαγωγές κατά 1,7 δισ. ευρώ, τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 42%, το Χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες. 

«Ο κ.Τσίπρας μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή έκανε λόγο για αυταπάτες, όταν αποφάσιζε το δημοψήφισμα γνώριζε ότι θα έστελνε τη χώρα εκτός προγράμματος, ότι θα έκλειναν οι τράπεζες. Η απόφαση που πήρε και ενέκρινε το υπουργικό προσδιόριζε το δημοψήφισμα πέντε μέρες μετά το τέλος του πρόγραμματος, άρα ήξερε ότι θα έκλειναν οι τράπεζες», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στις 27 Ιουνίου στη συνάντηση Τσακαλώτου, Δραγασάκη, Ντράγκι, συζήτησαν για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. 

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι στις 2 Ιουλίου 2015, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει ότι χωρίς το μνημόνιο το πρόγραμμα θα καταρρεύσει. 

«Όλα αυτά θα απασχολήσουν την εξεταστική επιτροπή, τα οποία τεκμηριώνουν ότι σήμερα είναι μια θλιβερή επέτειος», επεσήμανε.

Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός, όταν τα μέλη της κυβέρνησής του εξυφαίνουν τέτοια σχέδια, όταν δεν τα γνωρίζει τότε δεν μπορεί να κυβερνά, αν τα γνωρίζει τότε είναι συνένοχος.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επανέλαβε πως η θέση της ΝΔ είναι η ψήφος να αφορά την καταρχήν ψηφοφορία. «Όλα τα άλλα τα θεσμικά τερτίπια μοιάζουν στην τακτική του Βούτση, που δεν απαντά στην επιστολή της ΝΔ».