Σφοδρότατες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν οι αποκαλύψεις του συμβούλου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το σχέδιο μετάβασης στη δραχμή.

Ανάμεσα σε άλλα, όπως ανέφερε η Καθημερινή επικαλούμενη αποσπάσματα από το βιβλίο του αμερικανού οικονομολόγου, στο σχέδιο περιλάμβανε τα εξής: Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρώντας στις αποκαλύψεις, επανέφερε το αίτημά της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε κατά την ενημέρωση των συντακτών, πως το αίτημα για εξεταστική «παίρνει πλέον νέο περιεχόμενο μετά τις αποκαλύψεις και γίνεται πολιτικά ακόμη πιο επιτακτικό. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων αυτή την περίοδο και αποτέλεσμα της η φτωχοποίηση των Ελλήνων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας ενώπιον του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, για την νομοθετική και κοινοβουλευτική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης φέρεται να παρείχε διαβεβαίωση προς τον κ. Δένδια πως η συζήτηση για το αίτημα της ΝΔ θα διεξαχθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Το αίτημα για εξεταστική φαίνεται να στήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος που διερωτήθηκε γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το αίτημα για εξεταστική της Βουλής «για τα εγκλήματα Βαρουφάκη», όπως είπε, ενώ διερωτήθηκε επίσης γιατί «αυτεπαγγέλτως η δικαιοσύνη δεν έχει παρέμβει διότι συντελέστηκε το βαρύτατο κακούργημα της παραβίασης υπερεξουσιότητας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι εάν το σχέδιο αυτό γινόταν πράξη, «η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας».

«Οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν τι αποφύγαμε δηλαδή τί θα μπορούσε να έχει συμβεί στη χώρα. Η χώρα θα μπορούσε να έχει γίνει μία χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας έτσι στα καλά καθούμενα. Δηλαδή η χώρα είχε αρχίσει να αλλάζει κλίμα, να ανακάμπτει, να βλέπει προς την έξοδο από το Μνημόνιο από το 2014 και μετά, το 2014 ήταν ένα έτος στροφής, και όχι απλώς ξαναγυρίσαμε χρόνια πίσω, μπήκαμε βαθιά στο Μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας γενικότερα το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 επεσήμανε:

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ογδόντα έξι δισ. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος τέλος, δήλωσε:

Ο πρώην συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη δήλωσε ότι είχε καταστρωθεί σχέδιο εξόδου από το ευρώ το οποίο όμως ούτε στην καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Αυτά που είπε ο κ. Γκαλμπρέιθ μόνο στο σινεμά τα συναντά κανείς. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει το αλάθητο, είχε στενό συνεργάτη τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος είχε αυτές τις ιδέες και τελικά χρέωσε με δεκάδες επιπλέον δις ευρώ τη χώρα. Να μην ξεχνάμε λοιπόν την αλήθεια, το παρελθόν και τα λάθη του πρωθυπουργού.