Σε αποκαλύψεις για τις συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προτού γίνει κυβέρνηση προχωράει το πρώην μέλος της πολιτικής γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος ηγείται της οργάνωσης ΚΟΕ, η οποία αποχώρησε από το κόμμα μετά την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...» ο Ρινάλντι αναφέρει πως η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει πολύ πριν από τις εκλογές του 2015, καθώς όπως επισημαίνει «η περίοδος 2012-2014 χαρακτηρίστηκε από τη μεθοδική προσπάθεια λείανσης αιχμών και εγκατάλειψης ριζοσπαστικών στόχων». Ο Ρινάλντι θεωρεί πως η πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται πλήρως από το βράδυ των ευρωεκλογών του 2014, καθώς δεν θέτει θέμα αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας με το σχέδιο του «προωθητικού συμβιβασμού»

Ο Ρινάλντι αναφέρει επίσης πως οι διαφωνίες για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διατυπωθεί πριν ακόμα κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, ο τίτλος του βιβλίου («Άσχημη περιόδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...») αποτελεί την απάντηση που, όπως λέει, του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2014. Τότε, η ΚΟΕ είχε ζητήσει τη συνάντηση αυτή για να εκφράσει τις διαφωνίες και τον προβληματισμό της για την πορεία του κόμματος. Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου «180-120» για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρινάλντι φέρνει στο φως και ένα κείμενο ομάδας εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη το οποίο συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2014. Σε αυτό περιγράφονται τα δύο σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ και προκρίνεται εκείνο της «διαπραγμάτευσης χωρίς σύγκρουση» και όχι της «μονομερούς κατάργησης των Μνημονίων».

Επίσης, αποκαλύπτει μια ακυκλοφόρητη επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2014 στην οποία εκφράζει την πλήρη διαφοροποίησή του προς την ασκούμενη πολιτική του κόμματος από τη θέση της αντιπολίτευσης και περιέγραφε τα λάθη και προβλήματα της πολιτικής και της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διακυβέρνηση.

Μέσα από κείμενα δικών του ομιλιών σε συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απομαγνητοφωνημένες τοποθετήσεις στην ΚΕ και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ο Ρινάλντι ασκεί κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Ρινάλντι εκτιμά ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου του 2015 στο Eurogroup, για τη συμφωνία-γέφυρα σηματοδότησε την πρόσδεση της νέας κυβέρνησης στα μνημόνια.

«Είναι άχαρο και ντροπιαστικό για την Αριστερά να προτείνει στο λαό ένα τρίτο μνημόνιο και μάλιστα τόσο βαρύ και επαχθές. Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε καθαρόαιμη μνημονιακή δύναμη, να το κάνει η ίδια η Αριστερά. Θα το πληρώσουμε αυτό και το τίμημα θα είναι βαρύ», είχε επισημάνει σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το δημοψήφισμα.