Συνεχίστηκε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ στη Βουλή.

Ο Φωκίωνας Καραβίας, Διευθύνοντας Σύμβουλος της Eurobank που κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη στρατηγική της τράπεζας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή χορηγούσε δάνεια όλα αυτά τα χρόνια, κινήθηκε στη λογική της νομιμότητας, υπό την έννοια πως επικαλέστηκε το θεσμικό καθεστώς προκειμένου να αποδείξει πως δεν υπάρχουν παράνομες ή καλύτερη μη νόμιμες δανειοδοτήσεις.

Όπως είπε, η Eurobank ακολουθώντας συντηρητική πολιτική στον δανεισμό, είχε χορηγήσει δάνεια ύψους  85 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, από τα οποία μη εξυπηρετούμενα είναι τα 19 εκατ. ευρώ. Για τα δε κόμματα ο αντίστοιχος δανεισμός είναι 3,3 εκατ. ευρώ προς τη ΝΔ και 5,2 εκατ. ευρώ για το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικότερα, Για την εταιρία Πήγασος (Έθνος) το συνολικό δανειακό υπόλοιπο είναι της τάξης των 3.150.000 ευρώ μειωμένο σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο που ήταν της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. «όταν δόθηκε το δάνειο, η Πήγασος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια, αλλά η μητρική της- όμιλος Μπόμπολα- είχε θετικά. Συνεχίζει να εξυπηρετείται κανονικά για τόκους και το Δεκέμβριο αποπληρώθηκαν 100.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Καραβίας. Για το δε Πρώτο Θέμα, σημείωσε πως υπάρχει ένα συνολικό δανειακό υπόλοιπο της τάξης των 800. 000 ευρώ όταν το αρχικό δάνειο ήταν της τάξης του 1. εκατ. ευρώ το 2012. «Το ύψος του δανείου είναι χαμηλό, υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις των φορέων και έχουμε λάβει προς εξασφάλιση επιταγές τρίτων προς το Θέμα. Το δάνειο αυτό από τόκους εξυπηρετείται», είπε και πρόσθεσε πως και η Real έχει δάνειο 950.000 που όμως εξυπηρετείται κανονικά. Σε ό,τι αφορά τη Καθημερινή υπογράμμισε πως υπάρχει εξυπηρετούμενο δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ που δόθηκε σε επίπεδο Ομίλου με θετική καθαρή θέση, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένας μικρός δανεισμός στον Ριζοσπάστη καθώς και διαφημιστική δαπάνη προς την Αυγή.

Πάντως ο κ. Καραβίας ανακοίνωσε πως η Eurobank δεν έχει δώσει ενημερότητα στο Mega (Τηλέτυπος).

Σχετικά κ. Καραβίας με τις εγγυήσεις που έλαβε η τράπεζα για το δανεισμό των τηλεοπτικών σταθμών Mega και Αντ1, υποστήριξε πως και στις δύο περιπτώσεις, η Eurobank δέχθηκε ως εγγύηση την ταινιοθήκη των σταθμών με εκείνη του Αντ1 να αποτιμάται στην αξία των 440 εκατ. ευρώ (σχετικό πόρισμα εταιρίας).

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, η Eurobank έχει καλέσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών τους, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης των δανείων. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η τελευταία δανειοδότηση έγινε τη περίοδο που η χώρα βρίσκονταν στο μνημόνιο, εξηγώντας πως εκείνη την εποχή υπήρχε η αίσθηση πως η κρίση θα ξεπεραστεί γρήγορα και η χώρα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.