current views are: 8

6 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση04:31

Η μάχη των «200» του εκλογικού νόμου στη Βουλή- Τι λέει η αριθμητική και πως διαμορφώνονται συσχετισμοί

Ένα διακομματικά καλώς εννοούμενο «αλισβερίσι» που θυμίζει περισσότερο διάλογο κωφών με αντικείμενο τον πήχη των 200 εδρών, αναμένεται να διεξαχθεί το ερχόμενο διάστημα στη Βουλή. 

Δημοσίευση 04:31’

Ένα διακομματικά καλώς εννοούμενο «αλισβερίσι» που θυμίζει περισσότερο διάλογο κωφών με αντικείμενο τον πήχη των 200 εδρών, αναμένεται να διεξαχθεί το ερχόμενο διάστημα στη Βουλή. 

Ένα διακομματικά καλώς εννοούμενο «αλισβερίσι» που θυμίζει περισσότερο διάλογο κωφών με αντικείμενο τον πήχη των 200 εδρών, αναμένεται να διεξαχθεί το ερχόμενο διάστημα στη Βουλή. Ο εκλογικός νόμος μπαίνει τη Πέμπτη προς συζήτηση στις επιτροπές, έχοντας ήδη διχάσει τα κόμματα, αναγκάζοντάς τα να πάρουν θέση στο ερώτημα της απλής αναλογικής. 

Η πρόταση αυτή, φαινομενικά είναι θελκτική προς τα μικρότερα σε δύναμη κόμματα γιατί μοιράζει ισομερώς τις ψήφους στις κάλπες με τις έδρες στη Βουλή. Έτσι τους χαρίζει περισσότερες έδρες στην κατανομή, από τη στιγμή που καταργείται και το περίφημο μπόνους των «50» που έπαιρνε το πρώτο κόμμα. Για να ισχύσει άμεσα όμως και σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη, πρέπει η Βουλή να το υπερψηφίσει με μεγάλη και διακομματική συναίνεση, δηλαδή με πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν λάβει οτιδήποτε λιγότερο, η απλή αναλογική θα αρχίσει να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση κυνηγά να βρει 47 βουλευτές της αντιπολίτευσης ή τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που θα δεχθούν να στηρίξουν τη πρότασή της.  Μέχρι στιγμής υπάρχουν διαθέσιμοι 27 βουλευτές από ΧΑ και ΕΚ, ενώ αναζητούνται άλλοι 20. Αν το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε θα υπήρχαν βάσιμες ελπίδες, καθώς με τις 16 έδρες και τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο θα χρειάζονταν μόλις 3 από τους υπόλοιπους. Μετά την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη (με εξαίρεση τον Θεοχαρόπουλο που διαφοροποιήθηκε για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ), όμως το πιθανότερο είναι η όποια προσπάθεια να αποτύχει. Από τη στιγμή μάλιστα που το Ποτάμι δεν συμφωνεί χαρακτηρίζοντας «άτολμη» τη κυβερνητική πρωτοβουλία και το ΚΚΕ ζητά επιπλέον ανταλλάγματα όπως αυτό της κατάργησης του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή (ανόθευτη αναλογική), τελειώνουν και οι επιλογές. 

Στο Μαξίμου που εμφανίζονται- έστω και τυπικά- αισιόδοξοι, δηλώνουν πως φέρνουν στη Βουλή ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και ζητούν από τους υπόλοιπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στη πραγματικότητα βέβαια γνωρίζουν πως τα μαθηματικά απλά δεν βγαίνουν. Πέραν της συμμαχίας με την Ένωση Κεντρώων (μένει να φανεί αν θα είναι συγκυριακή) και τον κ. Θεοχαρόπουλο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελπίζει σε σπουδαίες κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις. 

Αντίθετα στην αξιωματική αντιπολίτευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ίσως να είναι και το μοναδικό που να μην χρειαστεί καν να συνεδριάσουν τα αρμόδια τυπικά ή άτυπα όργανα για να εξειδικεύσουν τη θέση τη ΚΟ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπώντας ένα χώρο που παραδοσιακά πιστεύει στα πλειοψηφικά μοντέλα και τις σταθερές κυβερνήσεις έχει δεσμευτεί πως η ΝΔ  όταν πάρει την εξουσία θα αντικαταστήσει και πάλι το νόμο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει τη προσεχή Πέμπτη το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Την ερχόμενη πιθανότατα εβδομάδα θα παραμένει εκεί για περεταίρω επεξεργασία, ενώ στις αρχές της μεθεπόμενης θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας. Εκεί επί της ουσίας θα έχουν άφθονο χρόνο βουλευτές και κόμματα να εξειδικεύσουν τη θέση τους.


σχετικα αρθρα