Σφοδρή επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε όταν λέει ότι η διακυβερνητική μέθοδος έχει αποφέρει αποτελέσματα». Και αναρωτήθηκε: «Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης; Πού ήταν στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης;».

Στο «διά ταύτα» ο ιταλός πολιτικός δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη λιτότητα και τους κανόνες ευελιξίας που πρέπει να εφαρμόζονται με σύνεση. Και το λέω χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν». Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο ιταλός πολιτικός μάλιστα χρησιμοποίησε ακόμη πιο έντονη διατύπωση, καθώς έκανε λόγο για «απερίγραπτες» θέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Αναμενόμενη κριτική στις θέσεις Σόιμπλε εξέφρασε και η ευρωομάδα της Αριστεράς. Επιφυλάξεις ακούστηκαν όμως και από τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. «Έχει δίκιο ο κ. Πιτέλα όταν μνημονεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, εστιάζοντας πάντως την κριτική του περισσότερο στη διακυβερνητική λογική και όχι στη δημοσιονομική πολιτική. Όλα αυτά στο πλαίσιο συζήτησης για το Brexit, από την οποία έλαμψε δια της απουσίας του ο επικεφαλής του βρετανικού ευρω-σκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φαράτζ.