Οι καιροί κατά τους οποίους η Αθήνα έπαιζε τις... καθυστερήσεις με την πεποίθηση ότι όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα για τις ελληνικές θέσεις, φαντάζουν πολύ μακρινοί. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει με το κλείσιμο των προαπαιτουμένων, με μια διάθεση ακόμη και ...διακοπές να μην πάει! 

Όταν τις προάλλες, Κοινοτικοί αξιωματούχοι αναρωτιόντουσαν γιατί να μην κλείσουν τα προαπαιτούμενα νωρίτερα, μπορεί να ήχησαν κάποια καμπανάκια στην Αθήνα. Όχι παντού ωστόσο, καθώς εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν άμεση ανάμιξη με τη διαπραγμάτευση δεν έδειξαν να ανησυχούν. Το αντίθετο, υποστήριζαν, πρώτη η κυβέρνηση θα πρέπει να θέλει να κλείσει τη διαπραγμάτευση μία ώρα αρχύτερα. 

Σχετικά σήματα έχουν στείλει από τις προηγούμενες μέρες οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θέλουν γρήγορο κλείσιμο των σχετικών κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης –όχι όμως και τρικλοποδιές εκ μέρους των εταίρων και δη από τα τεχνικά κλιμάκια. 

«Η 2η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα», διατύπωνε την εκτίμηση ο Ν. Παππάς μέσω της σαββατιάτικης «Εφημερίδας των Συντακτών», ενώ και ο Ε. Τσακαλώτος κατά την προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ -που συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος- ξεκαθάριζε, «πάντως εμείς δεν έχουμε συμφέρον να το καθυστερήσουμε. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας». 

Ισχυρισμό που τον ενίσχυε με το εξής επιχείρημα:

«Θέλω να δημιουργήσω αυτή τη σταθερότητα, για να μπορούν υπουργοί σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία, την παιδεία, να κάνουν παρεμβάσεις σε αυτή τη χώρα, ώστε μετά από τρία χρόνια αριστεροί άνθρωποι, ακόμα και άνθρωποι που τώρα είναι πολύ καχύποπτοι ότι μπορείς να τα κάνεις αυτά, να είναι περήφανοι». 

Κατά συνέπεια, η είδηση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα δεν θα πρέπει να στενοχωρεί κανέναν. Ως δεύτερο θέμα, ασφαλώς, πίσω από το Brexit- και αυτή είναι μια νέα κατάσταση, στην οποία θα πρέπει όλοι να συνηθίσουμε. Με τα καλά της  και τα κακά της...