Για ''ποντάρισμα'' του Τσίπρα στην πολιτική αστάθεια της Ελλάδας κάνει λόγο το Bloomberg, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να εξασφαλίσει άλλη μια τετραετία, ενώ την ίδια στιγμή θα υποβαθμίσει την πολιτική σταθερότητα. 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε χτες στη Βουλή τον εκλογικό νόμο, ωστόσο με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 εδρών στο Κοινοβούλιο των 300, ο πρωθυπουργός είναι μακριά από τα δύο τρίτα των βουλευτών που χρειάζεται για να ψηφιστεί ο νόμος μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά με μία απλή πλειοψηφία ανοίγει ο δρόμος για την ψήφισή του σε επόμενες ψηφοφορίες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η εκλογική μεταρρύθμιση μπορεί να βοηθήσει τον Αλ. Τσίπρα, διότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να χάσει τις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία, την επόμενη φορά που οι Έλληνες θα κληθούν στην κάλπη. Αλλά θα έχει αφήσει πίσω του ένα  εύθραυστο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Θανάση Διαμαντόπουλο, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο : 

Η ιστορία της αναλογικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οδηγεί σε απόγνωση για τις προτεινόμενες αλλαγές. Οι νέες κυβερνήσεις θα είναι βραχύβιες και δυσλειτουργικές και η αστάθεια θα διώξει τους πιθανούς επενδυτές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να επαναφέρει την οικονομία σε θετική τροχιά, ωστόσο οι εκλογές, το δημοψήφισμα και η βαθιά ύφεση στη χώρα οδηγούν τους επενδυτές μακριά, τονίζει το πρακτορείο, ενώ όπως εξηγεί ο καθηγητής Διαμαντόπουλος, οι αλλαγές που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσουν πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ακόμα και αν σχηματιστεί κυβέρνηση θα είναι πιο ευάλωτη.

"Ακόμα και στις ώριμες δημοκρατίες με αναλογική εκπροσώπηση όπως η Ολλανδία ή το Βέλγιο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνήθως χρειάζονται μήνες", είπε και κατέληξε: "Αυτή είναι η συνταγή της καταστροφής".