«Μαχαίρια», με αφορμή το περυσινό δημοψήφισμα και τις δηλώσεις Γκάλμπρεϊθ, έβγαλαν από τα θηκάρια τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης κύρωσης Ευρωπαϊκής συμφωνίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, υπερασπίστηκε τη κυβέρνηση και είπε πως ο κ. Γκάλμπρεϊθ δεν είχε καμία θεσμική θέση την περίοδο της διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανακρίβειας τα όσα έχουν ακουστεί.

«Ποιος είναι αυτός ο κύριος;» αναρωτήθηκε εμφατικά από το βήμα σημειώνοντας πως «πρόκειται για απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητους δονκιχωτισμούς».  

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης εξαπέλυε τη δική του επίθεση λέγοντας πως «ο σύμβουλος του Βαρουφάκη έλεγε για plan Β». « Αυτό αποτελεί ανοικτή πρόκληση για τους πολίτες που σήμερα βλέπουν στην τσέπη τους την απάτη του δημοψηφίσματος».

«Δύο υπουργοί, ο Παππάς και ο Κοτζιάς έχουν πει πως ο Βαρουφάκης δεν εισηγήθηκε το plan B αλλά την αναδίπλωση, κάτι που σημαίνει πως άλλος έδωσε την εντολή», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας έτσι εμμέσως αιχμές προς τον πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, τον λόγο πήρε και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που μιλώντας για το δημοψήφισμα είπε πως η κυβέρνηση είναι περήφανη που ζήτησε από τον λαό να παρέμβει στην κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. 

«Το δημοψήφισμα θα είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας. Αν οι ελίτ της Ευρώπης επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν τη λαϊκή θέληση, τότε τα αδιέξοδα θα είναι μεγάλα», είπε χαρακτηριστικά.