Την άποψη πως η κατάθεση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. 

Μιλώντας στο Κόκκινο η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται η λαϊκή βούληση και η έκφραση της αντιπροσωπευτικότητας, σε μια περίοδο μάλιστα που το πολιτικό σύστημα βιώνει την κρίση της αντιπροσωπευτικότητας και οι πολίτες απομακρύνονται από αυτό.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας ότι είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του μπόνους και γι΄ αυτό, όπως τόνισε, θα έπρεπε τουλάχιστον ως προς το σημείο αυτό να αιτιολογήσει γιατί άλλαξε θέση μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

«Εμείς, σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε στην πρότασή μας. Θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιπροσωπευθούν οι πολίτες γνήσια και να υπάρξει μεγαλύτερη ενδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας. Και όσοι θεωρούν ότι μπορούν να κρύβονται πίσω από εκλογικά συστήματα και να θωρακίζονται με αυτή την έννοια απέναντι στην έκφραση της λαϊκής βούλησης, νομίζω ότι βρίσκονται πολλαπλώς εκτεθειμένοι πολιτικά», ανέφερε επίσης η κ. Σβίγκου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε διάλογο με τα κόμματα την κατάργηση του μπόνους, την ψήφο στα 17 και το όριο του 3%, θεωρώντας ότι με βάση τις δημόσιες θέσεις των κομμάτων ήταν εφικτή η πλειοψηφία 200 βουλευτών και εν συνεχεία κατέθεσε έναν εκλογικό νόμο, συνισταμένη των συζητήσεων. «Τώρα, το ότι άλλαξαν στάση κάποια από τα κόμματα αυτά στην πορεία, είναι κάτι το οποίο πρέπει οι ίδιοι να το δικαιολογήσουν», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, ρίξει κάποιες γέφυρες προς τη ΔΗΜΑΡ που θα ψηφίσει την απλή αναλογική, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ψηφοφορία σε ένα τόσο κρίσιμο και κομβικό νομοσχέδιο, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, με άλλου τύπου σκέψεις. 

Κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η κ. Σβίγκου είπε ότι όλα τα ακραία συνομωσιολογικά σενάρια της ΝΔ έχουν απαντηθεί πολλάκις και από τον ίδιο των πρωθυπουργό, και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και υπογράμμισε ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι όλη την περίοδο πριν το δημοψήφισμα συντάχθηκαν με τις πιο ακραίες προτάσεις και συμπεριφορές των δανειστών, και είχαν χαιρετίσει πολύ σκληρά μέτρα και εκβιαστικές κινήσεις απέναντι στην κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό.