Σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν, άρχισε η συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης περιουσίας του στρατού για 99 χρόνια.

Λόγω της φύσης του αντικειμένου, η πρώτη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν άργησε να έρθει, καθώς ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος αντέδρασε στην πρόταση της ΝΔ να κληθεί το ΤΑΙΠΕΔ και να τοποθετηθεί στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

«Είναι πρόκληση να καλέσουμε το ΤΑΙΠΕΔ», είπε αρχικά ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: 

Δεν έχει καμία σχέση με αυτό η περιουσία των ταμείων εθνικής άμυνας και δεν πρέπει να το εμπλέξουμε γιατί αυτό είναι κάτι που θα ήθελαν οι δανειστές!

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Δαβάκης, δήλωσε πως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έρθει και να μιλήσει έστω σε ένα τεχνοκρατικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας με νόημα πως « άλλοι είναι οι υπηρέτες των δανειστών όχι η ΝΔ». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη που είπε πως η εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύτιμη σε ό,τι αφορά τη καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του στρατού. «Δεν  καταλαβαίνω γιατί αντιδρά έτσι ο υπουργός σα να τον έχει τσιμπήσει μύγα τον υπουργό!», αναρωτήθηκε.

«Εκπλήσσομαι γιατί η θέση της ΝΔ λέει πως επιθυμεί τα χρήματα της χρήσης της περιουσίας του στρατού να πηγαίνουν στο ταμείο. Δεν δέχομαι τα χρήματα να πηγαίνουν στο χρέος. Δεν υπάρχει πώληση αλλά ενοικίαση για 99 χρόνια. Θα παρακαλούσα να μην εμπλέκουμε το ΤΑΙΠΕΔ», αντίτεινε άμεσα ο υπουργός με τον κ. Δαβάκη να παρεμβαίνει λέγοντας: 

Είστε γνωστός προβοκάτορας. Βάζετε λόγια που δεν έχουμε πει. Μη ταυτίζετε τη ΝΔ με δανειστές και εξυπηρετήσεις δανειστών.

 

Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία μέσω της οποίας αποφασίστηκε στην συζήτηση των φορέων να μην κληθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Τη θέση αυτή υποστήριξαν, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αντίθεση δήλωσαν ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ενώ ουδέτεροι παρέμειναν, ΚΚΕ και ΕΚ.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση για την δημιουργία τουριστικής μονάδας στο νησάκι «Φλέβες» στο Σαρωνικό, η οποία όπως είπε, αν αξιοποιηθεί θα έχει όφελος περίπου 100 εκ ευρώ ετησίως.

Αντιπαράθεση ξέσπασε και για τα ειδικά μισθολόγια των σωμάτων Ασφαλείας. Ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης, υποστήριξε ότι ο υπουργός Άμυνας επιμένει στο φιάσκο του, παρά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή, που διέψευσε ότι το υπουργείο Άμυνας του έχει αποστείλει τους κωδικούς με τα ισοδύναμα μέτρα για να μην παγώσουν οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο κ. Χουλιαράκης έκανε ξεκάθαρη δήλωση και είπε ότι δεν έχει έρθει το νομοσχέδιο τα οποίο θα έρθει το Σεπτέμβριο. Θα έρθει το νομοσχέδιο μέχρι τότε. Πάρτε τους κωδικούς, εδώ τους έχω» του απάντησε ο υπουργός Άμυνας, δίνοντας ταυτόχρονα στον κ. Δαβάκη τις δύο σελίδες που κρατούσε.