Θέμα συνταγματικότητας της “απλής αναλογικής” έθεσε σήμερα ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Δημήτρης Σταμάτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον REAL FM.

«Πράγματι», ανέφερε, «το Σύνταγμα καθιερώνει την ισότητα της ψήφου των πολιτών. Η ισότητα αυτή όμως δεν ισχύει μόνο για την καταγραφή των κομματικών δυνάμεων. Αλλά συνεχίζει να είναι εν ισχύει και μετά τις εκλογές. Γιατί εκλογές δε γίνονται για να καταγράφεται απλώς η εκλογική δύναμη των κομμάτων αλλά για να φτάσουμε σε ένα πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα. Στον σχηματισμό Κυβέρνησης».

«Άρα η ισότητα της ψήφου των πολιτών πρέπει να διατηρεί την ισχύ της και μετά τις εκλογές.

Πόσο συνταγματικό είναι λοιπόν, σε περίπτωση συγκυβέρνησης, να επηρεάζεται η κυβερνητική πολιτική - πολλές φορές αποφασιστικά, ακόμη και με την απειλή πτώσης της Κυβέρνησης - από την βούληση των μικροτέρων κομμάτων (δηλ. με μικρότερο αριθμό εκλογέων), κόντρα στην βούληση του μεγαλύτερου κόμματος (δηλ. με πολύ μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων);

Αυτή η παράδοξη αριθμητική εξίσωση, των πολλών ψήφων με τις λίγες ψήφους, πόσο συνταγματική είναι;

Πόσο συνταγματική είναι η πιθανή «ομηρία» του Πρωθυπουργού από μικρότερα κόμματα;

Γι΄ αυτούς τους λόγους, το Σύνταγμα δεν ορίζει ως εκλογικό σύστημα την «απλή αναλογική», αλλά «σύστημα απλής αναλογικής», που μετριάζει αυτή την ανισότητα των ψήφων μετά τις εκλογές.», κατέληξε.