Σταμάτης: Θέμα συνταγματικότητας της απλής αναλογικής

Σταμάτης: Θέμα συνταγματικότητας της απλής αναλογικής

Θέμα συνταγματικότητας της “απλής αναλογικής” έθεσε σήμερα ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Δημήτρης Σταμάτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον REAL FM.

«Πράγματι», ανέφερε, «το Σύνταγμα καθιερώνει την ισότητα της ψήφου των πολιτών. Η ισότητα αυτή όμως δεν ισχύει μόνο για την καταγραφή των κομματικών δυνάμεων. Αλλά συνεχίζει να είναι εν ισχύει και μετά τις εκλογές. Γιατί εκλογές δε γίνονται για να καταγράφεται απλώς η εκλογική δύναμη των κομμάτων αλλά για να φτάσουμε σε ένα πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα. Στον σχηματισμό Κυβέρνησης».

«Άρα η ισότητα της ψήφου των πολιτών πρέπει να διατηρεί την ισχύ της και μετά τις εκλογές.

Πόσο συνταγματικό είναι λοιπόν, σε περίπτωση συγκυβέρνησης, να επηρεάζεται η κυβερνητική πολιτική - πολλές φορές αποφασιστικά, ακόμη και με την απειλή πτώσης της Κυβέρνησης - από την βούληση των μικροτέρων κομμάτων (δηλ. με μικρότερο αριθμό εκλογέων), κόντρα στην βούληση του μεγαλύτερου κόμματος (δηλ. με πολύ μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων);

Αυτή η παράδοξη αριθμητική εξίσωση, των πολλών ψήφων με τις λίγες ψήφους, πόσο συνταγματική είναι;

Πόσο συνταγματική είναι η πιθανή «ομηρία» του Πρωθυπουργού από μικρότερα κόμματα;

Γι΄ αυτούς τους λόγους, το Σύνταγμα δεν ορίζει ως εκλογικό σύστημα την «απλή αναλογική», αλλά «σύστημα απλής αναλογικής», που μετριάζει αυτή την ανισότητα των ψήφων μετά τις εκλογές.», κατέληξε.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο