Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το λεγόμενο Plan X περί προετοιμασίας για το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη για μια ακόμη ημέρα στο επίκεντρο μετά και τα όσα έγιναν γνωστά από το βιβλίο του συμβούλου του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο ίδιος ο οικονομολόγος προέβη σε εξηγήσεις σήμερα μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε χθες όταν έγιναν γνωστά τα όσα λέει στο βιβλίο του με τίτλο «Welcome to the Poisoned Chalice» (Καλωσήρθατε στο δηλητηριασμένο δισκοπότηρο)  μέσα από άρθρο του στην ιστοσελίδα DIEM25 και περιγράφει πώς βρέθηκε στην Ελλάδα για να εκπονήσει το σχέδιο Χ, πώς γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα και πώς τελικά αναχώρησε από την Ελλάδα, παρέχοντας στήριξη στο πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη.

«Η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εμπειρία της ομάδας, στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση νομίσματος, σε μερικές περιορισμένες απόρρητες συζητήσεις με έμπιστους εμπειρογνώμονες και στην γνώση μας επί της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής κατάστασης. Ελπίζαμε να παρέχουμε ένα περίγραμμα μέτρων που ενδεχόμενα θα έπρεπε να ληφθούν και  λύσεις στα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Είχαμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα αν εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ και επίσης των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν η εργασία μας γινόταν γνωστή. Για αυτούς τους λόγους εργαστήκαμε αθόρυβα, κυρίως εκτός Αθηνών. Το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης έξω -ή ακόμα και στο εσωτερικό- του υπουργείου Οικονομικών δεν συμμετείχε», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στο τέλος της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συζήτησε τα αποτελέσματα του έργου μας με τον πρωθυπουργό και αυτός πήρε τις αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή ήταν απόφαση που έπρεπε να πάρει ο πρωθυπουργός, σημειώνει εξάλλου.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από την κυβέρνηση με τον αναπλ. υπουργό Οικονομιικών Γιώργο Χουλιαράκη να διερωτάται : «Ποιος είναι ο κ. Γκαλμπρέιθ; Στις εκατοντάδες σελίδες του βιβλίου του δεν μας λέει με ποιους συμμετείχε και σε ποιες συσκέψεις;». Ο ίδιος μίλησε άλλωστε για «απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητους δονκιχωτισμούς».

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ περί σχεδίου επιστροφής στη δραχμή ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στην Πάτρα, επισήμανε χαρακτηριστικά πως «μετά και από τις νέες αποκαλύψεις, η δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2015».

«Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι περάσαμε στην κυριολεξία από του «χάρου τα δόντια»… για να το πω πιο απλά», τόνισε εκ μέρους της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στους Αταίριαστους του ΣΚΑΪ.

«Οι συνεχείς αποκαλύψεις των πρώην συνεργατών της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας εκτός από αυταπάτες είχε και άλλα σχέδια. "Σχέδια Β" αλλά σχέδια», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Ποτάμι.

«Ο θαυμασμός τους για τον Τσάβες ήταν τέτοιος ώστε μελετούσαν λύσεις τύπου Βενεζουέλας» σχολιάζει ακόμη και προσθέτει:

Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην κοινωνία, στην οικονομία και στην πολιτική απέτρεψαν την καταστροφή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σήμερα θα πουν "περασμένα ξεχασμένα". Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν τι ακριβώς συνέβη, γιατί αυτοί πλήρωσαν και πληρώνουν τη ζημιά των εγκληματικών επιλογών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και επί του συγκεκριμένου ζητάμε να δοθεί τώρα στην δημοσιότητα το "έκτακτο σχέδιο με την ονομασία "Plan Χ"", που είχε εκπονηθεί κατ’ εντολή του ίδιου του κ. Τσίπρα όπως απεκάλυψε ο κ. Γκάλμπρεϊθ.   

«Μαχαίρια» βγήκαν σήμερα και στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης κύρωσης Ευρωπαϊκής συμφωνίας. 

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης εξαπέλυε τη δική του επίθεση λέγοντας πως «ο σύμβουλος του Βαρουφάκη έλεγε για plan Β». « Αυτό αποτελεί ανοικτή πρόκληση για τους πολίτες που σήμερα βλέπουν στην τσέπη τους την απάτη του δημοψηφίσματος».

«Δύο υπουργοί, ο Παππάς και ο Κοτζιάς έχουν πει πως ο Βαρουφάκης δεν εισηγήθηκε το plan B αλλά την αναδίπλωση, κάτι που σημαίνει πως άλλος έδωσε την εντολή», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας εμμέσως αιχμές προς τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, τον λόγο πήρε και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που μιλώντας για το δημοψήφισμα είπε πως η κυβέρνηση είναι περήφανη που ζήτησε από τον λαό να παρέμβει στην κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. «Το δημοψήφισμα θα είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας. Αν οι ελίτ της Ευρώπης επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν τη λαϊκή θέληση, τότε τα αδιέξοδα θα είναι μεγάλα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είχαν ποτέ ως επιλογή την έξοδο από το ευρώ. Ο γραμματέας του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας κάνει λόγο για τρομοκρατικό θόρυβο «που αποσκοπεί να ανακινήσει το φόβο και να ανακόψει το διογκούμενο και άκρως απειλητικό για το σύστημα, λαϊκό ρεύμα που, μετά και το Brexit, τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη και της σύγκρουσης με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ».