«Δεν είχα επίσημη θέση στο υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στον Alpha, στον απόηχο των αποκαλύψεών του περί σχεδίου μετάβασης στη δραχμή.

«Συντόνιζα μια μικρή ομάδα εργασίας κι αυτό ακριβώς έκανα. Βρισκόμουν εκεί εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού», εξήγησε ο γνωστός οικονομολόγος.

Ερωτώμενος για το ποιος έδωσε το «πράσινο φως» για την οργάνωση του «Σχεδίου Β» (ή αλλιώς Plan X), ο κ. Γκάλμπρεϊθ απάντησε πως η τελευταία φορά που είδε τον Αλέξη Τσίπρα ήταν τον Φεβρουάριο του 2015 και πως ήταν ο πρωθυπουργός αυτός που έδωσε την εντολή για την εκπόνηση του σχεδίου, αν και όπως εξήγησε δεν παρέδωσε τελικά το σχέδιο στον κ. Τσίπρα, αλλά στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Όσο για τις μυστικές συναντήσεις, με τα κινητά να κρύβονται σε… ψυγεία, εξήγησε ότι αυτό συνέβη μόνο μια φορά τον Απρίλιο. «Ήμασταν μικρή ομάδα και συναντιόμασταν σε διάφορα μέρη, εντός κι εκτός της Ελλάδας. Επίσης, εργαζόμασταν εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

«Αποστολή μας ήταν να επισημάνουμε ορισμένες δυσκολίες, ώστε αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να μπει σε αυτή τη θέση, να ήταν προετοιμασμένη. Δεν προετοιμάζαμε ούτε υποστηρίζαμε ότι θα έπρεπε να ληφθεί συγκεκριμένη δράση. Προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο σενάριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαζόταν να το αντιμετωπίσει. Κι αυτό ήταν μια πιθανότητα την άνοιξη του 2015», κατέληξε ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.