Το ταξίδι της επιστροφής από την Κίνα έδωσε ειδήσεις στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην αποστολή. Ανώτατη κυβερνητική πηγή συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα επισημαίνοντας τους άξονες προτεραιότητας της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και σχολιάζοντας θέματα αιχμής της επικαιρότητας.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο η ίδια πηγή ανέφερε:

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας.  Όπως έλεγε ο Μάο. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια  κατάσταση. Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η Αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε».

Όπως τόνιζε ο στόχος «είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή».

«Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο»

«Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργου ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπω μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπω ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση».

Η ίδια πηγή για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε τα εξής: «Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για το πώς θα πάμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Ο Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό  χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι; Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω».

Κατέληγε δε πως: «αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα θέλει δημοψηφίσματα θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει».

Η καθημερινότητα θα βελτιώνεται...

Στα θέματα της καθημερινότητας η κυβερνητική πηγή ανέφερε πως: «τα πάντα είναι η καθημερινότητα. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά  στον χώρο της υγείας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Από την Ελλάδα έχει φύγει η αβεβαιότητα έχουμε περάσει τη πιο δύσκολη αξιολόγηση. Η Ελλάδα είναι  η μια προστατευμένη οικονομία… Αυτά που φέρνουμε μαζί μας από το Πεκίνο ούτε που τα είχε φανταστεί ο κ. Σαμαράς κάποια χρόνια πριν. Όχι γιατί έφταιγε ο ίδιος αλλά η οικονομία ήταν σε μια πολύ διαφορετική φάση από αυτή που είναι σήμερα. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι και η καθημερινότητα θα βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός και εμείς θα είμαστε αποφασιστικοί να προχωρήσουμε γρήγορα».

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε πως το κυβερνητικό έργο θα κριθεί από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της διακυβέρνησης.

«Πρέπει να προχωρήσουμε τα προτζεκτς που έχουμε μπροστά μας. Στρατηγικός στόχος είναι να φτάσουμε το 2021 σε ποσοστά ανεργίας που θα είναι στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό σημαίνει επενδύσεις αυτό σημαίνει δουλειές. Δεν υπάρχει πιο προοδευτική και πιο αριστερή πολιτική από αυτή. Βεβαίως είχαμε απώλειες είχαμε πληγές, κοινωνικές πληγές τις μετράμε τις επουλώνουμε αλλά δεν θα δεν θα κλείσουν οι πληγές αν τις χαϊδεύουμε. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», τόνιζε.

Αισιοδοξία για τα εργασιακά

Η ίδια πηγή τόνιζε πως δεν ανησυχεί για τα εργασιακά  «γιατί βλέπω ότι αυτή τη στιγμή στην  Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο».

«Σε ότι αφορά τα εργασιακά δεν υπάρχει κανένας που να επιθυμεί… Είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους όχι περαιτέρω ευελιξία. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύω ότι θα την καταφέρουμε. Έχουμε σημαντικούς συμμάχους και ο Γιουνκερ και ο Γκάμπριελ ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μου είπε πως αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα στη Γερμανία πως μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από την Ελλάδα που υπάρχει στο Σύνταγμά μας. Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας. Το πολύ πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν να βάλουν τρελά πράγματα στην Ελλάδα νομίζω ότι πάμε από ισχυρότερες θέσεις».

Όπως τόνιζε η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο η δευτερη αξιολόγηση. «Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε εμείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε αξιοπιστία τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε επενδύσεις τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα. Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει.Τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Μοσκοβισι για να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει καλύτερο micro management. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στους στόχους και στις στρατηγικές να μην μπλοκάρουμε στα μικρά ζητήματα. Εμείς την επίσπευση την θέλουμε ανεξαρτήτως brexit και ανεξαρτήτως εξελίξεων».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο χρέος ανέφερε πως «από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα εξετάσει τη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου συνεπάγεται ότι θα γίνει συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα μέτρα που αποφσίστηκαν είναι σημαντικά σε μεσοπροθερσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά συγκεκριμένα άμεσα μέτρα δεν έχουν προσδιοριστεί. Το ΔΝΤ το θεωρεί ως πραοαπαιτούμενο για να συμμετάσχει.

Το ΔΝΤ λεει ότι για να βάλω από τη τσέπη μου λεφτά θέλει να υπάρχει σταθερή ανάλυση της αποπληρωμής του χρέους».

Αναφορικά με το πλεόνασμα τόνιζε πως:

«Εμείς εγγυόμαστε ότι θα τα πιάσουμε μια φορά τα πλεονάσματα. Μια φορά όμως. Το 2018. Και τους λέμε  ότι να τα έχεις διαρκώς είναι αστείο είναι παραμύθι.

Δεσμευόμαστε ότι για πρώτη φορά ως Έλληνες να πετύχουμε κάτι που υποσχόμαστε ότι θα πιάσουμε 3,5% σε κανονικές συνθήκες.

Αλλά ελάτε τώρα να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε και να δούμε την επόμενη δεκαετία τι θα έχουμε για στόχο σοβαρό που θα είναι 1,5 – 2%. Το ίδιο λέει και το ΔΝΤ σε αυτό.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να το συζητήσει πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Έλα όμως που ο Γκάμπριελ θέλει να το συζητήσει πριν».

Όσο για την πρόταση Μητσοτάκη για πλεόνασμα στο 2% σχολίαζε:

«Έλα γιαγιά μου να σου δείξω τα αμπελόχώραφά σου. Και ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας έφεραν συμφωνίες 4,5% και 6%. Και έρχονται τώρα και λένε… Όταν δώσαμε τη μάχη να το πάμε μέχρι 3,5% έλεγαν πως πάμε τη χώρα στη βράχια. Προφανώς πρέπει να πάμε στο 1,5% - 2% δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά τόνιζε:

«Στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί αυτή η συνάντηση στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην κάλπη. Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει ένα στρατηγικό δίλημμα αυτή τη στιγμή. Ένα μεγάλο κομμάτι θέλει να μετεξελιχθεί σε δορυφόρο της ΝΔ και ενδεχομένως ένα άλλο κομμάτι θέλει να μείνει μέρος της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας», ενώ για τη συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη αποκάλυψε πως «στο συνέδριο είναι μια καλή στιγμή. Θα προχωρήσει έχει ωριμάσει πια να συμπορευτούμε».