«Η Ευρώπη είναι ενωμένη», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Μπρατισλάβα, όπου εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

«Αποδεικνύεται στην πράξη ότι αν μεταξύ μας, ως Ευρωπαίοι, εργαζόμαστε από κοινού σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεννόησης, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σαν και αυτό. Ακούστηκαν φωνές αυτές τις ημέρες, ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη. Όχι, η απόφασή μας αυτή είναι απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη. Και σήμερα, το άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι άλλη μία ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Με την απόφαση που υιοθέτησε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων μας», προσέθεσε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «πρέπει να ασχοληθούμε με τις τρίτες χώρες στους τομείς των επανεισδοχών και των επιστροφών, ζητήματα που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλης σημασίας», για να συμπληρώσει: «Είμαι βέβαιος ότι η σλοβακική Προεδρία θα κάνει ακόμα ένα βήμα εμπρός προς τον κοινό μας στόχο, να προστατεύσουμε καλύτερα την Ευρώπη και να εφαρμόσουμε μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

Εκτός από τα επόμενα βήματα για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα παρουσιάσει ο κ. Αβραμόπουλος, στο Συμβούλιο θα συζητηθούν η πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης για ταξίδια στην ΕΕ (ETIAS), η συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, για την αντιμετώπιση των μαζικών μετακινήσεων των προσφύγων και των μεταναστών και οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.