Μέχρι τα τέλη του 2016 θα εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επεσήμανε σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι «το μεγάλο στοίχημα για τον ESM είναι η ελάφρυνση του χρέους» και επιμένει πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και έπειτα, που έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Αυτή τη στιγμή, επειδή έγινε μία αποπληρωμή, η μέση διάρκεια [των δανείων] είναι μόνο 28 χρόνια, και έχουμε το δικαίωμα να πάμε έως τα 32 χρόνια. Επομένως μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και σχετικά γρήγορα να προσαρμόσουμε ορισμένες από τις αποπληρωμές ώστε να αποφύγουμε μεγάλα άλματα στις καταβολές, κάποια έτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, μελετώνται μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι το επιτόκιο των δανείων στήριξης θα παραμείνει χαμηλό σε βάθος χρόνου, με τον κ. Ρέγκλινγκ ωστόσο να αποφεύγει να αναφερθεί στην πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «κλείδωμα» των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, εξετάζεται η κατάργηση των αυξημένων επιτοκίων που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2017, σε ένα μικρό μέρος του χρέους της.

Διαμηνύει εξάλλου πως όσο προχωράει το πρόγραμμα και η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα λαμβάνονται περισσότερα μέτρα για το ελληνικό χρέος. «Είναι καλύτερο αναμείνουμε για το τέλος του προγράμματος και να δούμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων ώστε να λάβουμε μεγαλύτερα μέτρα για το χρέος, ώστε να βελτιώσουμε την βιωσιμότητά του, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.