Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση, η οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τους 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, κατά την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής προώθησε νομοτεχνική βελτίωση με την ελπίδα να δημιουργήσει την απαιτούμενη συναίνεση, με το ΚΚΕ ήδη να διαμηνύει πως θα υπερψηφίσει επί της αρχής το ακροτελεύτιο άρθρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών:

Ειδικότερα:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

  • ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και
  • ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

  • η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.
  • τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Αυτό απελευθέρωσε το ΚΚΕ, το οποίο δια του εισηγητή του Χ. Κατσώτη δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου για την άμεση ισχύ του εκλογικού νόμου. Η μετακίνηση αυτή του ΚΚΕ, αλλάζει τις ισορροπίες καθώς ανεβάζει τον αριθμό των βουλευτών που φέρονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο.

Βεβαίως η συζήτηση μόλις άρχισε και μέχρι την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, στις 20 του μήνα, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ζυμώσεις.

Ποιοι καταψηφίζουν

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να καταψηφίσει τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, μία απόφαση που επισφραγίστηκε σήμερα σε σύσκεψη πριν την έναρξη της συζήτησης.

Αλλά και το Ποτάμι διαφωνεί, χαρακτηρίζοντας «άτολμη» τη κυβερνητική πρωτοβουλία, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να εκφράζει την αντίθεσή του και με την πρωτοβουλία για ψήφο στα 16.

Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας ΓρηγοράκοςΧάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.

Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να επιφέρει δύο τομές: το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με διατήρηση ωστόσο του «πλαφόν» εισόδου του 3%.

Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.