current views are: 4

7 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση19:33

Αλλαγή ισορροπιών στον εκλογικό νόμο- Τι έδειξε η πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή

Νέα δεδομένα στη συζήτηση, ψήφιση και κυρίως άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής έφερε ξαφνικά η αλλαγή στάσης του ΚΚΕ. 

Δημοσίευση 19:33’

Νέα δεδομένα στη συζήτηση, ψήφιση και κυρίως άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής έφερε ξαφνικά η αλλαγή στάσης του ΚΚΕ. 

Νέα δεδομένα στη συζήτηση, ψήφιση και κυρίως άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής έφερε ξαφνικά η αλλαγή στάσης του ΚΚΕ που δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι το κόμμα του ψηφίζει το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου. Αναλυτικότερα, μέχρι και την έναρξη της συνεδρίασης υπήρχε η αίσθηση- που είχε αρχικώς λάβει χαρακτηριστικά βεβαιότητας- ότι η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου, ήταν σχεδόν αδύνατο να εξευρεθεί λόγω της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Ωστόσο, η ντρίπλα με την οποία προσήλθε στη συζήτηση ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, να «σπάσει» σε δύο κομμάτια το άρθρο 2 που αφορά την αναλογική κατανομή των εδρών και το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, απελευθέρωσε το ΚΚΕ που δια του εισηγητή του ανακοίνωσε πως θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής αλλά θα ψηφίσει τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Έτσι, η μάχη τις επόμενες δύο βδομάδες αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς οι συσχετισμοί βρίσκονται κυριολεκτικά στο όριο των 200 ψήφων. Αν μαζί με τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ψηφίσουν ΧΑ, ΚΚΕ και ΕΚ, τότε ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν τον εκλογικό νόμο ανεβαίνει στους 195, πέντε μόλις λιγότερους από αυτούς που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του. Και όλα αυτά χωρίς να προσμετρήσουν οι δύο βουλευτές που έχουν ήδη εμφανιστεί θετικοί ( Θεοχαρόπουλος από ΔΗΜΑΡ και ο ανεξάρτητος Νικολόπουλος).

Κατά τα λοιπά, ο Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος προς κάθε σκέψη θέσπισης της απλής αναλογικής. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στη κυβέρνηση για τη ψήφο στα 17, λέγοντας πως πρόκειται για να προσπάθεια που κάνει να φανεί θελκτική προς τη νεολαία. Ανέφερε μάλιστα πως ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών που εισηγείται το νομοσχέδιο είχε αντιταχθεί στην απλή αναλογική μιλώντας για πρόβλημα ακυβερνησίας. Πρόσθεσε, ότι αν οι εκλογές του Σεπτέμβρη γίνονταν με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα, θα έπρεπε ή να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή να συμμετάσχουν 5 κόμματα στη κυβέρνηση. « Θέλετε να μας πείτε κάτι;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «αυτό είναι το όνειρο του Λεβέντη για οικουμενική».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, διαφωνώντας με τις επίσημες θέσεις και των δύο και προτείνοντας τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί από την αρχή συναινετικό εκλογικό σύστημα.

«Πρόκειται για ένα φτωχό νομοθέτημα, δεν αξίζει σε αυτή τη φάση με αυτά τα προβλήματα αυτού του είδους η αντιμετώπιση», είπε και πρόσθεσε:  «ο άλλος μονομάχος, ο επίδοξος πρωθυπουργός λέει ότι θα καταργήσει με νόμο και θα επαναφέρει το μπόνους. Αν αυτό δεν αποτελεί μια ένδειξη μικροκομματικού καιροσκοπισμού, τότε τι είναι;». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων. Ακόμα, χωρίς ν’ ανοίξει τα χαρτιά του, τοποθετήθηκε και ο Γ. Λαγός, που υπογράμμισε ότι η ΧΑ θα παρακολουθήσει τη συζήτηση και θα τοποθετηθεί ανάλογα με το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Πάντως αρνητικός όπως και αναμενόταν εμφανίστηκε και ο εισηγητής του Ποταμιού κ. Μπαριώτας, ο οποίος  Έκανε λόγο για μικροκομματικό παιχνίδι της κυβέρνηση κατηγορώντας την πως προχωρά σε γιαλατζί μεταρρυθμίσεις». Αντίστοιχα θετικός ήταν ο Βασίλης Κόκαλλης των ΑΝΕΛ που επιτέθηκε στη ΝΔ για την αρνητική της θέση για τη ψήφο στα 17′. « Ποια είναι η διαφορά του 17χρονου από το 18χρονο σήμερα; Φοβάστε τη ψήφο προφανώς», είπε.

«Το κέντρο παραδοσιακά υποστηρίζει την απλή αναλογική. Έχουμε δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό να την υποστηρίξουμε γιατί είναι προγραμματική μας θέση», ξεκαθάρισε ο κ. Καρράς από την ΕΚ ο οποίος παρά την αντίδρασή του στο πλαφόν του 3% δήλωσε πως θα το ψηφίσει για λόγους «κυβερνησιμότητας».

Κάλεσμα Κουρουμπλή στην αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης (και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ) να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και να στηρίξουν το νομοθέτημα. «Είναι ιστορικές οι στιγμές! Ήρθε μετά από χρόνια η πρόταση στη Βουλή που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα με μεγαλύτερη διαφάνεια και αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας», είπε ο υπουργός και δέχθηκε τη πρόταση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα θέσει επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τη δημόσια ζωή.

Σε ό,τι αφορά την παλαιότερή του θέση για το εκλογικό μπόνους, ο υπουργός είπε πως μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις και πως έμαθε να πειθαρχεί στα συλλογικά όργανα. « Είχα τονίσει ότι είναι προσωπικές μου απόψεις αυτές ότι θα αποφασίσουν τα όργανα. Μπορείτε να εγκαλείτε και λέτε ότι πιστεύετε!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη-Τετάρτη) προκειμένου τη μεθεπόμενη να μπει στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση (19 του μήνα).


σχετικα αρθρα