Μετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ήρθε η σειρά του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα! Μέσα λιγότερο από ένα μήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντηθεί και με τους τρεις μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου –ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία και έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού Προέδρου. Συγκεκριμένα, το Μαξίμου δέχτηκε ένα τηλεφώνημα χθες το πρωί (Πέμπτη), με το οποίο ο Μπάρακ Ομπάμα ζητούσε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά και… έγινε αποδεκτό το "αίτημα", με την συνάντηση να καθορίζεται για αύριο Σάββατο, το μεσημέρι. Η ατζέντα, πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον, είναι το Brexit, η ελληνική κρίση, η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το προσφυγικό. Μια σειρά θεμάτων που αγκαλιάζει όχι μόνο τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας αλλά την Ευρώπη και τον κόσμο –αλήθεια τι παραπάνω θα μπορούσε να συζητήσει ο Ομπάμα με την Μέρκελ;

Στη Βαρσοβία οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, την απεμπλοκή τους από το Αφγανιστάν (θυμίζουμε ότι στην Καμπούλ υπηρετεί και ελληνικό τάγμα), την επομένη μέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και τον ρόλο της Γερμανίας. Φυσικά, και το μείζον θέμα της Ουκρανίας, ως "κύριο πιάτο". 

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι "το Brexit εξασθενεί τους δυτικούς θεσμούς και συμμαχίες που συνέβαλαν στην εγγύηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας τα τελευταία 70 χρόνια", σύμφωνα με άρθρο των New York Times, που τονίζει ότι ο Ομπάμα πρέπει να συνεργαστεί με τη Γαλλία και Γερμανία, να κατανοήσει τα προβλήματα που έφεραν το Brexit και να ενισχύσει τη δυτική συμμαχία. Η Σύνοδος του NATO, λοιπόν, θα αποτελέσει την αφετηρία αυτής της διαδικασίας, καθώς η απώλεια της Βρετανίας έχει μειώσει κατά πολύ το αξιόμαχο της ΕΕ, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές. Και εδώ αρχίζει ο προβληματισμός για τον νέο ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Γερμανία.

Δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και, εμμέσως πλην σαφώς, ενίσχυση του ρόλου της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει ότι "η συνάντηση στη Βαρσοβία θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο όπου η κατάσταση ασφαλείας εντός και πέριξ της Ευρώπης έχει αλλάξει σημαντικά". Και η Α. Μέρκελ δεν διστάζει να τοποθετηθεί κατά της Ρωσίας, γιατί οι "ενέργειές της στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς", καθώς "όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται από λόγια και πράξεις, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη". Η Α. Μέρκελ είναι πανέτοιμη να παίξει το χαρτί της στρατιωτικής ενίσχυσης της Γερμανίας...

Το ποιος, όμως, προετοίμαζε τη "διχοτόμηση" της Ουκρανίας μας το αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί! Ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, το 1997 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Η μεγάλη σκακιέρα (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1998, από τις εκδόσεις Λιβάνη). Σ' αυτό, ο Αμερικανός αναλυτής και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, σημείωνε ότι "η Ευρασία είναι η σκακιέρα πάνω στην οποία συνεχίζεται να παίζεται ο αγώνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και αυτός ο αγώνας συνεπάγεται τη γεωστρατηγική, δηλαδή τη στρατηγική διαχείριση γεωπολιτικών συμφερόντων".

Ο Ζ. Μπρεζίνσκι, που έγινε γνωστός και λόγω των σκληρών θέσεών του απέναντι στη Μόσχα, εκτιμά (σελ. 153) ότι ο κρίσιμος πυρήνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την Πολωνία αλλά κυρίως και την Ουκρανία! "Έχει μεγάλη σημασία", γράφει, "αν το παραπάνω σενάριο υλοποιηθεί υπό καλές συνθήκες ή σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία". Ο άκρως αποκαλυπτικός Μπρεζίνσκι σημειώνει ότι ο κεντρικός γεωστρατηγικός στόχος της Αμερικής στην Ευρώπη είναι "να σταθεροποιηθεί [...] το προγεφύρωμα των ΗΠΑ στην ευρασιατική ήπειρο, έτσι ώστε μια διευρυνόμενη Ευρώπη να μπορεί να γίνει πιο βιώσιμο εφαλτήριο".

Οι εξελίξεις πρόλαβαν τους Αμερικανούς, καθώς οι Ρώσοι, έχοντας διαβάσει και το βιβλίο, προχώρησαν πιο γρήγορα σε "προγεφύρωμα" εντός της Ουκρανίας. Άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά όλοι πρέπει να πάψουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια –ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά ανθρώπινες ζωές και την τύχη ολόκληρων λαών...