Την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής αντιπολίτευσης προκειμένου  να καθιερωθεί η απλή αναλογική τόνισε η ΕΝΥΠΕΚΚ, Ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης: 

Η απλή αναλογική, δηλαδή η πλήρης ισοδυναμία και ίση απόδοση κάθε ψήφου σε κοινοβουλευτικές έδρες, αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής-κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο καθεστώς της καπιταλιστικής-αστικής δημοκρατίας της ατομικής ιδιοκτησίας.

Για να παραχθούν όμως τα πρωτογενή αποτελέσματά της, απαιτείται η κυριαρχία τού δημοκρατικώς Δρώντος Λαού. Αυτό είναι αδύνατον στις μέρες μας, αφού η οικονομική λειτουργία (κυρίως υπό την χρηματοοικονομική της εκδοχή), σε συνθήκες απόλυτου και καταιγιστικού συγκεντρωτικού καπιταλισμού, έχει υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις στη λήψη των κυρίαρχων αποφάσεων.

Εξάλλου, για τη χώρα μας δεν τίθεται μόνον ζήτημα συμπεφωνημένης (από τα αρμόδια όργανα) εκχώρησης μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ολοκλήρωση, αλλά και ζήτημα εφαρμογής του νέου διαρκούς Μνημονίου που μας επιβλήθηκε και ρυθμίζει ετερογενώς όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Ελλήνων.

Η απλή αναδιάταξη συνεπώς του πολιτικού εποικοδομήματος από την ενδεχόμενη εφαρμογή τής απλής αναλογικής, δεν πρόκειται να έχει τα βασικά στοιχειακά αποτελέσματά της υπό τις συνθήκες απόλυτης ετερονομίας που τελεί η χώρα. Δεν πρέπει, ως εκ τούτου, να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις, πολύ δε περισσότερο να εμφανίζεται η απλή αναλογική ως η πεμπτουσία της αριστερής συνείδησης και πράξης. Το να αποδώσει η απλή αναλογική τα ενωτικά-ευεργετικά της αποτελέσματα, προϋποθέτει καθεστώς πλήρους αυτονομίας του λαϊκού παράγοντα! 

Προέχει επομένως ο κοινωνικός αγώνας, η οργάνωση δηλαδή της λαϊκής αντιπολίτευσης, για την αποτίναξη του καθεστώτος ετερονομίας των Μνημονίων και την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα!

Ελλείψει αυτού, η συζήτηση για την απλή αναλογική διεξάγεται σε κοινωνικό κενό και απλώς προσπαθεί να παραβλέψει τη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. 

«Το κερασάκι στην τούρτα» είναι η παροχή ψήφου στους νέους 17 ετών, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες αδέλφια τους με πλήθος ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, αναγκάζονται να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτειάς γιατί συνειδητοποιούν ότι με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και την κατάρρευση της οικονομίας δεν θα βρουν στην πατρίδα μια αξιοπρεπή εργασία στο ορατό μέλλον.