Δεν υπήρξε κανένα κυβερνητικό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπεύθυνος για τα δημόσια έσοδα.

Ο κ. Μάρδας σε ανάρτησή του στο Twitter, υποστηρίζει ότι ουδέποτε από τη θέση πολιτικού προϊσταμένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχε λάβει γνώση για σχεδιασμούς στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Προχωρά ισχυριζόμενος ότι το Plan B ουδέποτε συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και μάλιστα για σημειώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η παραμικρή έστω συζήτηση για νέα δραχμή θα γινόταν γνωστή «μέσω των γνωστών διαρροών».

Η ανάρτηση του κ. Μάρδα:

Περί Γκάμπρεϊθ, νέας δραχμής, διατακτικών και άλλων τινών...

Ενδεικτικά, στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπήρχε σε κυβερνητικό επίπεδο Plan B δραχμής είναι τα ακόλουθα:

1. Η όποια έξοδος από το ευρώ δεν ήταν δυνατόν να άφηνε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αμέτοχο και εκτός τέτοιων σχεδιασμών. Αρχή όλων είναι το ΓΛΚ. Τέτοιες σκέψεις ουδέποτε ζητήθηκαν να τεθούν σε επεξεργασία και εφαρμογή ή έστω να συζητηθούν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο ΓΛΚ.

2. Το Plan B της δραχμής ουδέποτε συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο της Κυβερνητικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) του φορέα εκείνου όπου διαμορφώνεται η οικονομική πολιτική της χώρας. Αν υπήρχε έστω η παραμικρή συζήτηση για νεά δραχμή, αυτή θα γινόταν γνωστή μέσω των γνωστών διαρροών.

3. Η οποιαδήποτε συζήτηση στο ΚΥΣΟΙΠ ή σε άλλα κυβερνητικά όργανα σχετικά με επιστροφή στη νέα δραχμή, θα αναστάτωνε την οικονομία. Και λόγω αυτού του γεγονότος, το ΚΥΣΟΙΠ όπως και η κυβέρνηση ήταν παγιδευμένοι σε μια απραξία ως προς οποιοδήποτε Plan B δραχμής.

Κάποια ώρα λοιπόν θα πρέπει να χωρίσουν οι μύθοι από την πραγματικότητα....