Όλα τα πιθανά σενάρια είχαν ακουστεί ως τώρα για το χρόνο διεξαγωγής του ανασχηματισμού: μέσα στο καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο (πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) ή τέλη Οκτωβρίου (μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ).

Και όμως, αν ήθελε κανείς να... ποντάρει, κανένα από τα τρία αυτά σενάρια δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται στο τέλος. Και τότε τι; Ανασχηματισμός τον Νοέμβριο είναι το σενάριο που θα βρίσκουμε μπροστά μας, όσο περνά ο καιρός.

Για δύο λόγους: Ο πρώτος σχετίζεται άμεσα με το Συνέδριο. Έχουν όλοι συμφωνήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι προτιμότερο να γίνει πρώτα το Συνέδριο και μετά ο ανασχηματισμός (ίσως για να μην έχει πολλές... γκρίνιες το Συνέδριο από όσους πρόκειται να κοπούν ή να μην αξιοποιηθούν στο κυβερνητικό σχήμα).

Το 4ήμερο, 20 ως 23 Οκτωβρίου είναι ως τη στιγμή αυτή ένας πολύ πιθανός χρόνος για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη όμως και αυτό είναι στον ...αέρα, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη διενέργεια προσυνεδριακών διαδικασιών μέσα στον Ιούλιο, που, από όπου και αν το δει κανείς, δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα... Αν, πάλι, οι προσυνεδριακές συναντήσεις ξεκινήσουν την 1η Σεπτέμβρη, αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα βγαίνει αλλά οριακά.

Συνεπώς δεν αποκλείεται να μετατοπιστεί λίγες εβδομάδες αργότερα αλλά και πάλι πρόβλημα δεν υπάρχει αφού η καταστατική υποχρέωση προβλέπει τη διεξαγωγή Συνεδρίου εντός του 2016. Άρα, ανασχηματισμός αρχές Νοεμβρίου.

Ο δεύτερος λόγος -και εξίσου, αν όχι πιο πολύ, σημαντικός- συνδέεται με τη διαπραγμάτευση. Όσοι ήθελαν να γίνει ανασχηματισμός εδώ και τώρα, είχαν το επιχείρημα ότι από το Σεπτέμβριο μια σειρά Υπουργείων και υπουργών θα έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο και θα είναι συνεπώς παράλογο να φύγουν κάποια στελέχη από τα Υπουργεία τους και στη θέση τους να πάνε κάποια άλλα. Τα οποία, τη στιγμή που θα βρεθούν επέναντι με τους δανειστές, δεν θα έχουν καν να προλάβει να ενημερωθούν. Ο 1ος γύρος αξιολόγησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και ο 2ος τον Οκτώβριο. Άρα, ανασχηματισμός μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων, τον Νοέμβριο.

Όπως και αν είναι, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι αυτό που θα έχει να διαχειριστεί μια λιγότερο πιεστική περίοδο (λόγω διαπραγμάτευσης), αλλά εξίσου απαιτητική, αφού θα έχει ως κύριο έργο του, να φέρει τη «Δίκαιη Ανάπτυξη» στην καθημερινότητα των Ελλήνων.