Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ, αποτελεί μέρος της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα, καθώς από το φθινόπωρο διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις. Κεντρικός στόχος του είναι η ΝΔ να αποκτήσει συμμαχίες για την επόμενη μέρα, προσπάθεια όμως που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χωρίσει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο προσπαθεί να χτίσει εμπιστοσύνη.

Αυτό επεδίωξε να πετύχει στο τετ α τετ με τον Μάριο Ντράγκι την περασμένη Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, το ίδιο θέλησε να κάνει και στο Λονδίνο νωρίτερα, όπου είχε συναντήσεις με περισσότερους από 200 ξένους επενδυτές και εκπροσώπους Funds κολοσσών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost.gr οι επενδυτές αυτοί χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες, είτε έχουν τοποθετήσει ήδη τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας, είτε προτίθενται να το κάνουν. Και οι δύο όμως αυτό που είπαν στον κ. Μητσοτάκη, είναι πως περιμένουν να αλλάξει η κυβέρνηση και κατά συνέπεια το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας, το οποίο για αυτούς σήμερα, είναι καταστροφικό.

Μάλιστα όπως τόνιζε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, σε όλες τις επαφές με ξένους πολιτικούς και στελέχη των αγορών που έχει κάνει το εξάμηνο της προεδρίας του στο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει κλίμα δυσφορίας και προσπαθεί να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία προς την Ελλάδα και τους πολιτικούς της. «Είναι ένας δρόμος μακρύς, οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο για να σφυρηλατηθούν»,  λέει ο ίδιος. «Είμαι πολιτικός με διαδρομή, έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος, δεν είμαι λαϊκιστής».

Το ίδιο κλίμα υπήρξε και στο τετ α τετ με τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη, στο οποίο η συζήτηση ήταν επί της ουσίας, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του. Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ντράγκι, όπου η συνάντηση χαρακτηρίζονταν «εποικοδομητική». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονταν ότι η ΕΚΤ θεωρεί θετική την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο η Τράπεζα άφηνε σαφείς αιχμές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ξεκαθαρίζονταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει ιδιοκτησία επί των μεταρρυθμίσεων».

Το δεύτερο βήμα που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις αυτές, μετά την προσπάθεια να υπάρξει καταρχήν εμπιστοσύνη, είναι να μπορέσει να επικοινωνήσει την πρόταση της ΝΔ για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, πλεονάσματα 2% και μείωση της φορολογίας. Για να τα πετύχει αυτά, ο ίδιος δεσμεύεται για επιθετικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Άλλωστε στις επενδύσεις στηρίζεται και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας.

Τη μάχη των συμμαχιών και των επενδύσεων θέλει να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης και στο Ισραήλ, όπου οι συναντήσεις του είναι σε ανώτατο επίπεδο (με τον Πρόεδρο Reuven Rivlin, τον πρωθυπουργό Benjamin Νetanyahu, τον Πρόεδρο της Knesset, Yuli Εdelstein και την υπουργό Εξωτερικών και Συμπρόεδρο του Κόμματος Zionist Union, κα TzipiLivni), ενώ θα επισκεφθεί προηγμένα ινστιτούτα, καθώς και start ups επιχειρήσεις. Επίσης εκτός από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄  θα μεταβεί και στη Ραμάλα, όπου θα δει και την Παλαιστινιακή ηγεσία.