Ο εκλογικός νόμος θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την εβδομάδα που ξεκινά, με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει ότι μπορεί για να εφαρμοστεί η απλή αναλογική αμέσως από τις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι η ψήφος στα 17 θα περάσει με 151 βουλευτές. Η πολιτική αριθμητική είναι συγκεκριμένη και αν τελικά το ΚΚΕ ψηφίσει μαζί με τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων το άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κυβέρνηση θα αναζητά 2 με 3 βουλευτές για να πετύχει το στόχο της.

Ωστόσο επίσης σημασία έχει και το αν τα συγκεκριμένα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν και τη διάταξη που αφορά το χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής. Αν η κυβέρνηση συγκεντρώσει στο συγκεκριμένο άρθρο 200 ψήφους, τότε θα ισχύσει από αυτές τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως, από τη Λεωφόρο Συγγρού ξεκαθαρίζουν ότι τα αποτελέσματα που θέλει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη δυσκολία του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση και τελικά την ακυβερνησία, θα ακυρωθούν από την ίδια την κάλπη.

Στη ΝΔ θεωρούν ειδικά στην περίπτωση που η απλή αναλογική δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους, το ποσοστό του κόμματός τους θα είναι τέτοιο που θα βάλει φρένα στα σχέδια Τσίπρα. Όπως έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων η ΝΔ ενισχύεται αποφασιστικά στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα υπάρχει ροή ψηφοφόρων προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο περνά ο καιρός και το οικονομικό κλίμα θα επιδεινώνεται και η πρόταση της ΝΔ θα ακούγεται περισσότερο από τους πολίτες θεωρούν ότι η δύναμη του κόμματος θα αυξάνει, δεδομένου ότι και η συσπείρωση ανεβαίνει συνεχώς.

Με την ίδια λογική αντιμετωπίζουν και την ψήφο στα 17 που καθιερώνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πάρει μαζί της νέους οι οποίοι έχουν μεγαλώσει μέσα στην κρίση και θεωρεί ότι απεχθάνονται το παλιό πολιτικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Συγγρού, οι νέοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανευθυνότητας της κυβέρνησης, που με την αναξιοπιστία της και τα ψέμματά της τους διώχνει από την πολιτική και για αυτό θα γυρίσουν την πλάτη στον κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και η πρότασή του, τους αφορά, αφού έχει να κάνει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.