«Πρώτα ο εκλογικός νόμος και μετά η συνταγματική αναθέωρηση»: την οδηγία αυτή έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr., ο Α. Τσίπρας στους συνεργάτες του, επιστρέφοντας από τη Βαρσοβία. 

Συνεπώς, στο σημερινό «μίνι» υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του εκλογικού νόμου, οι «197» που το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πως θα βρει στην ψηφοφορία, αλλά και ο μεγάλος «πονοκέφαλος», πώς αυτοί θα γίνουν «200».
Την ίδια στιγμή πάντως, η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, με επικεφαλής τον Γ. Κατρούγκαλο, ετοιμάζεται να δώσει το πόρισμά της στον πρωθυπουργό ενόψει των ανακοινώσεων που εκείνος θα κάνει στις 24 Ιουλίου. 

Κεντρικό θέμα αυτής της πρότασης, θα είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, επίσης η εκλογή του από το λαό. Ένα θέμα που θα... αναστατώσει -για να θυμηθούμε και το Μάο- τον πολιτικό κόσμο. Που θα διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση (είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο απόψεις για το αν πρέπει να εκλέγεται από το λαό ή όχι), θα διχάσει όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Ν. Φίλης και άλλοι παραδοσιακοί «φρουροί» του πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν μηνύματα ότι δεν πρέπει να επιτρέψει φαινόμενα πολιτικού δυισμού η κυβέρνηση, μέσω της δικής της συνταγματικής πρότασης. Όταν την ίδια στιγμή, μέσα στο κυβερνών κόμμα αναπτύσσεται ισχυρός επίσης, αντίλογος, ότι  ένας με ουσιαστικές αρμοδιότητες Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το αναγκαίο αντίβαρο στην προσωρινή ακυβερνησία, που μπορεί να φέρει  μαζί της η απλή αναλογική. 

Ο Α. Τσίπρας δείχνει να παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη του το πλειοψηφικό ρεύμα και για τούτο είναι ένας πολιτικός με σεβασμό στη διαδικασία των δημοψηφισμάτων, αλλά και στις απαντήσεις των αξιόπιστων δημοσκοπήσεων. Δείχνει έτσι να συμμερίζεται τη βούληση των περισσοτέρων για απευθείας εκλογή από το λαό του Πρώτου Πολίτη της χώρας, μαζί όμως με δυνατότητα ανάκλησής του από το λαό και πάλι.
Και, την ίδια ώρα, οι συνταγματολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ «ξεσκονίζουν» το πρώτο Σύνταγμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, το Σύνταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1975), όσον αφορά τις αρμοδιότητες που απολάμβανε από αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως άλλωστε έγραφε σε ρεπορτάζ της χθες, η «Καθημερινή», «εάν επανέλθουν οι αρμοδιότητες του 1975, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει διαγγέλματα, αλλά και να προκαλέσει και εκείνος δημοψηφίσματα». 

Το βασικότερο όμως έπεται, καθώς το τότε Σύνταγμα του έδινε τη δυνατότητα, «σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ή αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είχε τη δυνατότητα να προτείνει για την πρωθυπουργία πρόσωπο που θα εκτιμούσε πως θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή». 

Επειδή όμως ζούμε στη χώρα της ...καχυποψίας, η πρόθεση του Μ. Μαξίμου να ενισχύσει με αρμοδιότητες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ήδη μεταφραστεί σε ρεπορτάζ ως μύχια επιθυμία του πρωθυπουργού να εκλεγεί επόμενος Πρόεδρος είτε ο Κ. Καραμανλής είτε όμως ακόμη και ο ίδιος (ο Α. Τσίπρας)!
Και όπως να το δει κανείς, μετά τον τίτλο του νεότερου σε ηλικία πρωθυπουργού, δεν θα ήταν καθόλου άσχημα στα 45 του χρόνια να γίνει ο νεότερος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας!