Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες που έχουν 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι από το ΕΚΑΣ

Την ίδια στιγμή έντονες είναι και οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, με το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής να αποστέλλει σημείωμα στο υπουργείο Εργασίας υποδεικνύοντας συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα. 

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου. Εκεί εξετάστηκαν "ποιά αντισταθμιστικά μέτρα" θα ληφθούν, αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν να επιστραφούν οι απώλειες των περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι από τις αρχές Ιουλίου έχασαν εντελώς, ή είχαν σημαντικές απώλειες στο βοήθημα λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων. 

Στη σύσκεψη έπεσαν οι πρώτες ιδέες στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να επιστραφούν οι απώλειες του ΕΚΑΣ μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, ίσως και μέσω του ΕΝΦΙΑ. Με άλλα λόγια όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ, θα έχουν ισόποσες εκπτώσεις από τους λογαρισμούς κοινής οφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και ενδεχομένως από τις χρεώσεις που έχουν στον ΕΝΦΙΑ. 

Ποια μέτρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ  με επιστολή που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας υποδεικνύει συγκεκριμένες πηγές και μέτρα  

Αναλυτικά, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας:

1. Να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ισοδύναμων μέτρων και σε πρωτοβουλίες στήριξης των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ (πχ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδότηση ενοικίου, επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ) τουλάχιστον μέχρι τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

2. Να εξαιρεθούν από τα εισοδήματα με βάση τα οποία δίνεται το ΕΚΑΣ, τυχόν αναδρομικές καταβολές συντάξεων ή ΕΚΑΣ καθώς παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο άνθρωποι οι οποίοι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα το δικαιούνται, να κόβονται από την καταβολή του ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων το προηγούμενο έτος (εξαιτίας αναδρομικής καταβολής μέσα στο 2015 χρημάτων από το ΕΚΑΣ ή τη σύνταξη περασμένων ετών.)

3. Στις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών το εισοδηματικό όριο για δικαιούχους του ΕΚΑΣ να ανέλθει στο οικογενειακό εισοδηματικό όριο (11.000) προκειμένου να διορθωθεί η αδικία που αυτή τη στιγμή υφίσταται μια εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες. Για τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών ισχύουν τα ατομικά εισοδηματικά όρια ενώ θα έπρεπε να ισχύουν τα οικογενειακά, καθώς από το εισόδημα αυτό συντηρούν την οικογένειά τους.

4. Να διορθωθεί επειγόντως το πρόβλημα με την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και στα τέκνα που δικαιούνται τη σύνταξη θανόντων γονέων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις να έχει διακοπεί η καταβολή του για το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία των δικαιούχων. Όμως, στους χρόνια πάσχοντες σοβαρών ασθενειών δεν υπάρχει δυνατότητα να στερηθούν αυτά τα χρήματα ούτε για ένα μήνα καθώς κάτι τέτοιο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμα και την επιβίωσή τους