Σαν τη... μύγα μες το γάλα θα πρέπει να ένιωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μόνος αυτός ένας αριστερός αρχηγός κυβέρνησης. Με μενού (σχέσεις με Ρωσία, Ουκρανικό κ.α.) δύσκολο εκ των πραγμάτων να διαφοροποιηθεί κανείς. 

Πάρα ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τις γραμμές των ομιλιών του κατάφερε να δείξει -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- έναν άλλο, πιο δημοκρατικό και ειρηνικό, δρόμο επίλυσης των διεθνών διαφορών. 

Εν πρώτοις μάλιστα υπογράμμισε τις ελληνικές ανησυχίες, καθώς στη συνεδρίαση για θέματα Αποτροπής και Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε πως «μπορεί να μην συμφωνούμε με όλα τα επιχειρήματα Συμμάχων μας για το πώς να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία και την στάση της. Αλλά επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων μας, όπως οφείλουμε. Αναμένουμε όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας», είπε σε μια ...φωτογραφική αναφορά στα του Αιγαίου. 

Και συνέχισε διευρύνοντας, «με τον ίδιο τρόπο που επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από την απειλή ή την χρήση βίας, όπως προβλέπεται στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον». 

Όσον αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ –Ρωσίας, για την ελληνική κυβέρνηση «η ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη πρέπει να αποφευχθεί. Από όποια οπτική και αν το δούμε, η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία. Η τελευταία αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά, συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μια σαφή διαφοροποίηση από τη θέση των ομολόγων του. Εξάλλου, «η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία,  προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση». 

Ο πρωθυπουργός έκλεισε μάλιστα τη συγκεκριμένη παρέμβαση εξηγώντας τη θέση της κυβέρνησής του:

«Σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή προσπαθούμε ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε να αποτελούμε πόλο σταθερότητας και ταυτόχρονα δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους». 

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε η ομιλία στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, για τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας: Όπως υποστήριξε εκεί, «ενδυναμώσαμε την προκεχωρημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Αν επικεντρωθούμε μόνο σε αυτά, ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλους κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και της ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος.  

Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, την συλλογική μας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς να ξαναρχίσουμε να οικοδομούμε μια νέα, βιώσιμη ευρωπαική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της».
Ενώ και στην ειδικότερη συνεδρίαση για τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, συνεδρίαση στην οποία ο Αλ. Τσίπρας είχε ένα λόγο παραπάνω, λόγω των 100.000 Ουκρανών πολιτών με ελληνική καταγωγή, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μία ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στην κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων». 

Κατά συνέπεια, «η ενδυνάμωση του δημοκρατικού και πολιτικού ελέγχου επί των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας παραμένει ζωτικής σημασίας στην προσπάθειά μας να εμβαθύνουμε την Διακεκριμένη μας Σχέση», αναφορά που ερμηνεύεται ως αιχμή για το έλλειμμα δημοκρατίας και την δράση των νεοναζί στην Ουκρανία. 

Κρίσιμος ο ρόλος που έπαιξε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ενώ στην ελληνική «ομάδα» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ συμμετείχαν επίσης, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.