current views are: 7

11 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση15:41

Στουρνάρας: Αυτά είναι τα μέτρα για τη χαλάρωση των capital controls – Πλεόνασμα 1% φέτος

Σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμώντας παράλληλα πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης και προβλέποντας ότι το πλεόνασμα για το 2016 θα ανέλθει στο 1%.

Δημοσίευση 15:41’

Σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμώντας παράλληλα πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης και προβλέποντας ότι το πλεόνασμα για το 2016 θα ανέλθει στο 1%.

Σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμώντας παράλληλα πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης και προβλέποντας ότι το πλεόνασμα για το 2016 θα ανέλθει στο 1%. 

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016, ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι «σήμερα υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς πρόταση με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα τέσσερα μέτρα χαλάρωσης των capital controls αφορούν:

  • Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
  • Την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
  • Την αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στις επόμενες κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, λέγοντας πως στόχος είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό και τον περιορισμό του σχετικού κόστους, καθώς και την αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας προκρίνει και την αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο διοικητής της ΤτΕ επέμεινε στα χαμηλότερα πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος, στο 2% μετά το 2018.

Από εκεί και πέρα ο διοικητής της ΤτΕ ανέλυσε τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως για να ανακάμψει χρειάζεται η χωρίς καθυστέρησή και αμφισβήτηση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων- ιδιωτικοποιήσεων σε συνδυασμό με την αξιοποιίηση της περιουσίας του Δημοσίου.  

Για τις τράπεζες παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματων των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) τα οποία αγγίζουν τα 108,6 δισ. ευρώ στα τέλη του Σεπτέμβρη. Στόχος είναι την επόμενη τριετία τα ΜΕΑ να μειωθούν κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ (5% πώληση και 7% ρευστοποίηση).

Όσον αφορά τις καταθέσεις υπογράμμισε πως μέσα στο 2015 έφυγαν από τα χώρα 45 δισ. ευρώ (σε στρώματα, στο εξωτερικό και ομόλογα), από τα οποία έχουν επιστρέψει 4 δισ. ευρώ από τα στρώματα (σε σύνολο 15) και άλλα 2 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα.

«Δεν προβλέπω ότι θα εφαρμοστεί ο “κόφτης”»

Την αισιοδοξία του πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης» για τη λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω της καλής εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών και την πιθανή επίτευξη αυξημένου έναντι του στόχου πλεονάσματος (1% από 0,5%), εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη παρουσίαση της έκθεσης της Τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας, επέμεινε πως το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015 είναι υπαρκτό και αγγίζει τα 86 δις ευρώ του νέου μνημονίου.

«Τα 86 δισ. ευρώ είναι μια ήπια προσέγγιση για το σημαντικό κόστος της διαπραγμάτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

Αν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ στα τέλη του ’14 και το αντίστοιχο του Ιουλίου του ’15 υπάρχει διαφορά 30%. Το Α’ εξάμηνο του’ 15 υπήρχε σοβαρό κόστος. Δεν λέω ότι είναι μόνιμο,  μπορεί να μειωθεί Και χαίρομαι που η κυβέρνηση έγκαιρα σταμάτησε τη διαπραγμάτευση και αρχίζει το κόστος και μειώνεται.

Πάντως ο κ. Στουρνάρας εντέκρουσε με σφοδρότητα εκείνους που μιλούν για αφελληνισμό των τραπεζών λέγοντας πως «αντί να μιλάμε για αφελληνισμό, θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε και funds να βάλουν τα λεφτά τους και μαζί με τις τράπεζες να εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις». 

Σημείωσε μάλιστα πως δίνεται πλέον η δυνατότητα να μπουν νέα στελέχη στο χώρο, προκειμένου να σπάσει ο «ομφάλιος λώρος που έχει δημιουργηθεί» στις επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά δε τη πτώχευση του «Μαρινόπουλος», ο κεντρικός Τραπεζίτης εμφανίστηκε καυστικός, λέγοντας ότι θα πρέπει «οι επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε μια επιχείρηση που ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να βάλει χρήματα αλλά μπορούν οι τράπεζες ή τα funds, θα πρέπει ο επιχειρηματίας είτε να συναινέσει είτε να φύγει από την επιχείρηση. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος!».

Αξίζει να επισημανθεί πως ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε θετική τη συμβολή που προσέφεραν στη χώρα τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι «είναι αξιόλογοι και οι δύο, έχουν δουλέψει για τη χώρα μας. Πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να μιλήσει πριν καταλογίσουμε ευθύνες».


σχετικα αρθρα