Ήταν μάλλον η πρώτη φορά που μια ομάδα κρατών μελών της ευρωζώνης, ο επονομαζόμενος και Νότος, όρθωσε το ανάστημά της, από κοινού και οργανωμένα, απέναντι στην άτεγκτη γερμανική γραμμή (ή, ορθότερα, γραμμή Σόιμπλε). 

Το  ...«δεν πάει άλλο» διατυπώθηκε ηχηρά χθες στο Eurogroup και προφανώς έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι τα τελευταία έξι χρόνια για να φτάσει η συμμαχία των «Νοτίων» να πει ‘nein’ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος (συνολικώς από το 1ο Μνημόνιο), το Brexit –και μόλις τώρα οι απειλές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς την Πορτογαλία συνέτειναν στη σύμπηξη της συμμαχίας (που ίσως άργησε να γίνει...). 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που έγιναν, που έφεραν από την ίδια πλευρά του τραπεζιού, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία, είναι και αυτά που πρόκειται να συμβούν... Η διαφαινόμενη... θυσία της Ιταλίας αλλά και οι επικείμενες γαλλικές κάλπες είναι δύο παράγοντες που φέρνουν... νεύρα στις δύο αυτές μεγάλες χώρες, οι οποίες αισθάνονται ότι έρχεται η σειρά τους. 

Όμως η αποφασιστική αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά από συνεννόηση που προηγήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ήταν κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο. Ενώ λοιπόν ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Έλληνας υπουργός βγήκε δυναμικά μπροστά, σημειώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, «μετά το Brexit, στέλνει λάθος μήνυμα το να είναι κανείς σκληρός στη δημοσιονομική πολιτική». 

Το επίσης εντυπωσιακό όμως, ήταν το θέαμα να ακολουθούν τον Ευκλ. Τσακαλώτο οι ομόλογοί του από τη Γαλλία και την Ιταλία, επισημοποιώντας κατ’ ουσίαν ένα υπόγειο μέχρι χθες, ρήγμα. 

Αυτός ο γύρος ενδο-ευρωπαϊκής έντασης είχε ξεκινήσει όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει στις 29 Ιουνίου, με το γνωστό σε εμάς τους Έλληνες στυλ του, ότι:

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης και θα το λάβει, αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας». 

Αντί άλλης απάντησης, η Λισαβόνα την επόμενη μέρα κιόλας, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Γερμανό πρεσβευτή Ούλριχ Μπράντεμπουργκ προκειμένου να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία ωστόσο που έμελλε να περάσει τα στενά πορτογαλικά σύνορα.