current views are: 8

12 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση16:57

Κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά – Τα σημεία σύγκλισης

Στη συγκρότηση κοινού μετώπου για τα εργασιακά, ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο, προχωρούν οι κοινωνικοί εταίροι. 

Δημοσίευση 16:57’

Στη συγκρότηση κοινού μετώπου για τα εργασιακά, ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο, προχωρούν οι κοινωνικοί εταίροι. 

Στη συγκρότηση κοινού μετώπου για τα εργασιακά, ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο, προχωρούν οι κοινωνικοί εταίροι

Όπως διαφάνηκε από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, οι κοινωνικοί εταίροι λίγο πριν αρχίσει η δύσκολη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ξεπέρασαν τις όποιες διαφωνίες τους και αποφάσισαν τη χάραξη μιας κοινής, εθνικής γραμμής.

Ουσιαστικά, στη σημερινή συνάντηση, οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) επικαιροποίησαν τη συμφωνία της Γενεύης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει κοινό κείμενο, το οποίο θα ζητήσουν να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα, 

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος της συνάντησης, σημείωσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τόνισε:

Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών».

«Γι’ αυτό το λόγο, οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΓΣΕΕ: Αδιανόητες οι ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα της κρίσης

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή στο μέτωπο των εργασιακών βάσει των όσων είχαν συνομολογηθεί το 2014 μεταξύ εργαζομένων εργοδοτών και κυβέρνησης, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση:

Σαν σήμερα, πριν έναν χρόνο, υπεγράφη το 3ο μνημόνιο και επανήλθε στο τραπέζι το ζήτημα των εργασιακών, με τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες, τη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Σήμερα, μαζί με τον υπουργό, συζητήσαμε τρόπους, για να χαράξουμε μία εθνική γραμμή, η οποία θα επιβεβαιώνει και πάλι, όσα είχαμε συνομολογήσει, το 2014, εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.

«Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια γραμμή, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης, είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ανταπεργία, δεν μπορεί να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης και, κυρίως, πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων εθνικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας», πρόσθεσε.

ΕΣΕΕ: Καμία σκέψη για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Kοινά σημεία με το υπουργείο Εργασίας είδε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Έγινε ένας διάλογος με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες θέσεις. Επικαιροποιήσαμε τη συμφωνία της Γενεύης. Νομίζω ότι έχουμε αρκετά κοινά σημεία. Σε δύο με τρεις ημέρες, θα υπάρξει μία πλήρης συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων σε μία τριμερή κοινή δήλωση, που θα ενισχύσει τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας έναντι του μετώπου που λέγονται δανειστές και, ιδιαίτερα, αυτών που αμφισβητούν κάποια πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε καν να είναι στο τραπέζι της συζήτησης, όπως είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός» δήλωσε μετά τη συνάντηση.

Όπως τόνισε, «μία κοινή δήλωση που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης ή ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού, βοηθάει όλους μας». 

«Για μας, η συμφωνία της Γενεύης είναι κάτι το οποίο το κρατάμε ως ένα κοινό πλαίσιο και μία κοινή συμφωνία και καμία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων δεν πάει στο καλάθι των αχρήστων» επισήμανε με νόημα ο κ. Κορκίδης.

Ο ίδιος στη συνάντηση ζήτησε το «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις και το “lock out”, που φωτογραφίζουν όπως είπε τράπεζες και ΔΕΚΟ, επιθυμεί έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι, η κυβέρνηση με την συμφωνία του Ιουλίου περιόρισε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. 

Αναλυτικά οι θέσεις της ΕΣΕΕ για τα εργασιακά:

  • Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (διαπραγμάτευση, συλλογική σύμβαση ή προσφυγή στην μεσολάβηση/διαιτησία) που ισχύει από 25ετίας έχει πράγματι προβλήματα στην πράξη. Αυτό που χρειάζεται όμως, δεν είναι ισοπέδωση του συστήματος αλλά βελτίωσή του, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό.
  • Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιβίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ουσιαστικό αντίκρισμα που έχουν στην κοινωνία και στην οικονομία.
  • Η εθνική κλαδική σύμβαση των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν ανέκαθεν το σημείο αναφοράς για τον κλάδο, δημιουργώντας καθεστώς σταθερότητας των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και ενισχύοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμβαλλόμενους εργοδότες και εργαζόμενους.
  • Η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και δεν μπορεί να ορίζεται από το κράτος.
  • Οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων εμφανίζουν έξαρση, αποτυπώνοντας στην ουσία την επιθυμία των επιχειρήσεων να προσεγγίσουν τον κατώτατο μισθό έτσι όπως ορίζεται από το κράτος. Αν και το έντονο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή για επιχειρησιακές συμβάσεις είναι όψιμα αυξημένο για λόγους που δεν σχετίζονται με την συλλογική διαπραγμάτευση, εντούτοις συνιστούν διέξοδο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας.
  • Κάθε συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό από πλευράς κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σκέψη κατάργησής τους, αλλά αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.
  • Εφαρμογή του “εργόσημου” σε περισσότερες κατηγορίες ανέργων, φοιτητών και συνταξιούχων για την αποφυγή της αδήλωτης εργασίας και την έξαρση αθέμιτων πρακτικών όπως της “τριγωνικής απασχόλησης” μέσω γειτονικών χωρών.

σχετικα αρθρα