current views are: 9

12 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση18:35

Κάλεσμα Κουρουμπλή σε ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι για κοινό κυβερνητικό μέτωπο

Νέο άνοιγμα που δεν περιορίζεται αναγκαστικά στη διαμόρφωση της αυξημένης πλειοψηφίας που ζητά ο νόμος για την άμεση εφαρμογή σε ισχύ της απλής αναλογικής, έκανε από τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Δημοσίευση 18:35’

Νέο άνοιγμα που δεν περιορίζεται αναγκαστικά στη διαμόρφωση της αυξημένης πλειοψηφίας που ζητά ο νόμος για την άμεση εφαρμογή σε ισχύ της απλής αναλογικής, έκανε από τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Νέο άνοιγμα που δεν περιορίζεται αναγκαστικά στη διαμόρφωση της αυξημένης πλειοψηφίας που ζητά ο νόμος για την άμεση εφαρμογή σε ισχύ της απλής αναλογικής, έκανε από τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής  σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, ο κ. Κουρουμπλής, δήλωσε πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί την επιλογή των δύο κομμάτων να μη στηρίξουν το νόμο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν χρειάζονται το μπόνους.

«Το θέμα είναι το μπόνους ή η συμμετοχή σε μια προοδευτική κυβέρνηση για να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος της αντιμετώπισης των μικρών, μεσαίων και μεγάλων προβλημάτων. Θα είναι πολύ αυστηρός ο ιστορικός του μέλλοντος!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού ο οποίος να εκφραστεί μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο να μπορέσει κυρίως να κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της ελληνικής κοινωνίας που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική σημείωσε κατά τα άλλα ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

Κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές με μεγάλα ποσοστά όμως δε μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής η οποία όπως είπε, θα μπορούσε να συγκροτηθεί την επομένη της ψήφισης του νόμου και να εξεταστεί τα θέματα που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση όπως το θέμα της ψήφου των ομογενών, και της κατάτμησης των περιφερειών.

Από εκεί και πέρα σημείωσε πως αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα σχηματιστεί η διακομματική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για τους θεσμούς και εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση και στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκλογικός νόμος ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή.

Πιο αναλυτικά, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και  η Ένωση Κεντρώων, κατά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η Χρυσή επιφυλάχθηκε και το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Στο μεταξύ κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου έκανε μιλώντας στην Επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

Ακολουθεί η συζήτηση στην Επιτροπή επί των άρθρων, ενώ υπενθυμίζεται πως ο νέος εκλογικός νόμος εισέρχεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση στις 19 Ιούλιου και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη ημέρα.


σχετικα αρθρα