Αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα, παρά την υπερψήφιση χθες στην Αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν μοιάζει πιθανή η εξασφάλιση 200 ψήφων από τους βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, τα κόμματα έδεειξαν τις αρχικές τους προθέσεις για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος τελικά ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Πιο αναλυτικά, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και  η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Μια πρώτη καταμέτρηση αυτών των ψήφων τους «βγάζει» 197, κάτι που είναι και ο γρίφος» που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση μέχρι την άλλη εβδομάδα, οπότε και χρειάζονται άλλοι τρεις, προκειμένου ο εκλογικός νόμος να ψηφιστεί. 

Την ίδια στιγμή, η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να εκδηλώσει τις προθέσεις της όταν το σχέδιο νόμου εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, δηλαδή στις 19 και 20 /7 και το ΚΚΕ δήλωσε παρών,  το οποίο πιθανότατα απορρέει εξαιτίας της διαφωνίας του με τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Στο μεταξύ κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου έκανε μιλώντας στην Επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

Μετά από αυτή την πρώτη ανάγνωση, συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα η συζήτηση στην Επιτροπή επί των άρθρων, ενώ υπενθυμίζεται πως ο νέος εκλογικός νόμος εισέρχεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση στις 19 Ιούλιου και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη ημέρα.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ 

Εν τω μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, η οποία επανέλαβε την αντίθεσή της στον εκλογικό νόμο και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Γεννηματά, στον απόηχο των σεναρίων περί νέων αλλαγών στην πρόταση της κυβέρνησης που συζητιέται στις επιτροπές της Βουλής, σε γραπτή της δήλωση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία ότι επιδιώκουν το κομματικό όφελός τους και όχι την εθνική συνεννόηση για τη χώρα.

«Συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι. Κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση. Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμα φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόκληση-πρόσκληση για πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου και διάλογο με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που ήδη διατυπώσαμε. Σε κάθε περίπτωση, αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε από όπου κι αν προέρχονται. Τα διλήμματα είναι υπαρκτά, αλλά αφορούν Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τα παιχνίδια τέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι «σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, επιλέγει το κρυφτό». «Μετά τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα του εκλογικού νόμου και την απόρριψη της πρότασης για απλή αναλογική, η κ. Γεννηματά προτείνει τώρα το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου.