Η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει την ουσιαστική πρωτοβουλία των κινήσεων στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας στον δημόσιο διάλογο.

Η πρόταση της για τον εκλογικό νόμο είναι εμφανές ότι αποσυντόνισε πλήρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένης της Νέας Δημοκρατίας η οποία εμφανίζεται να εμμένει στο σημερινό αλλά όχι απολύτως δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Από την πλευρά του κυρίου Τσίπρα διατυπώθηκε η πρόταση μιας «νόθας» μεν, απλής αναλογικής, αλλά έτσι κατάφερε να μειώσει τις εσωκομματικές πιέσεις από τους εναπομείναντες στείρους και ιδεοληπτικούς αριστερούς του κόμματός του.

Έτσι ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχος στο κόμματου. Μια εξέλιξη η οποία κρίνεται εξόχως σημαντική ενόψει του Συνεδρίου τον προσεχή Οκτώβριο. Οι γνωρίζοντες το κακό τέλος των εμπλεκομένων στη δολοφονία του Καίσαρα είναι αποφασισμένοι να σιωπήσουν για πάντα.

Η δεύτερη βασική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Κυβέρνηση- και δυστυχώς για μια ακόμα φορά πρόλαβε τη Ν.Δ- είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για διπλό χτύπημα στην αντιπολίτευση το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει -κυρίως η Νέα Δημοκρατία- κατά το διάστημα όπου ο διάλογος θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες που ήλθαν σε γνώση μας επιμένουν ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι απολύτως έτοιμος να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο μεταξύ ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στα πλαίσια του διαλόγου για τις συνταγματικές αλλαγές. Φημολογείται ότι είναι σε εξέλιξη έντονες διεργασίες προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση την οποία έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μέσω δημοψηφίσματος! Την πρόταση επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να αποφύγει σκοπέλους εντός κι εκτός κυβέρνησης, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως μελετούν σοβαρά το σενάριο αυτό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα σημαντικά ερωτήματα που θα τεθούν στον ελληνικό λαό είναι η άμεση ή όχι εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες καθώς και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η διενέργεια του δημοψηφίσματος μπορεί να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ωστόσο όπως επισήμανε και ο υπουργός Εργασίας και Συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος στο ΣΚΑΙ , δεν θα μπορεί η Βουλή (που ψηφίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση το άρθρο 110), να ψηφίσει αντίθετα από τη λαϊκή βούληση.

Παρέπεμψε μάλιστα στο άρθρο 1 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο: «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εκ των εμπνευστών του οποίου ήταν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πέρα από το ότι υπηρετεί τη θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας, επιλύει και μια σειρά από πολιτικά ζητήματα-διλήμματα για την κυβέρνηση.

Επί παραδείγματι ο ΣΥΡΙΖΑ πάγια τίθεται υπέρ της δημόσιας παιδείας ωστόσο εάν ο λαός ψηφίσει υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τότε ουδείς δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και ενδεχομένως να πετύχει να αφοπλίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση που δέχεται από τα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.