Την δική της πρόταση για τον εκλογικό νόμο κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, όπως είχε προαναγγείλει στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Ακραίως. 

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της αυτοδύναμης στρατηγικής του και με βάση τον αυτόνομο λόγο και ρόλο του στις εξελίξεις έχει επεξεργαστεί και καταθέσει μια συνεκτική, εναλλακτική και ολοκληρωμένη πρόταση για τον Εκλογικό Νόμο» και προσθέτει:

Αυτή η πρόταση υπηρετεί τον στόχο της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των πολιτικών ρευμάτων. Ευνοεί τόσο το διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την επεξεργασία και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όσο και τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια και από την πολύμορφη κρίση. Ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.

Συνοπτικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει: 

  • Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του “μικρού” δικομματισμού. Να σταματήσει η “υφαρπαγή” της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων.
  • Εάν ένα Κόμμα ή συνασπισμός Κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%, τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών. Με αυτή την πρόβλεψη συγκεκριμενοποιείται η αναγνώριση και ο σεβασμός της ετυμηγορίας του Ελληνικού λαού, που με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία του να αναδείξει ένα Κόμμα ή έναν συνασπισμό Κομμάτων σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
  • Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.
  • Την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
  • Την ψήφο στα 17, μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους.
  • Την δυνατότητα ψήφου για την Ομογένεια και του ‘Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Με αυτή τη θέση εκφράζουμε το σεβασμό μας στην Ομογένεια. Ταυτόχρονα κατοχυρώνουμε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης τα τελευταία 6 χρόνια.

Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως «αυτή η συνεκτική και αξιόπιστη πρόταση, απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο και προκλητικό με τους αδιέξοδους και ανόητους τακτικισμούς, να μετατρέπεται η Χρυσή Αυγή ως «ρυθμιστής» των εξελίξεων. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει εις το ακέραιο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Παλαιότερα, σε αντίστοιχο ολέθριο λάθος είχε υποπέσει και η Ν.Δ. που επώαζε την αναγόρευση της Χ.Α. σε προνομιακό συνομιλητή του».

Υπογραμμίζουν δε από τη Χαριλάου Τρικούπη πως πρόκειται για μια πρόταση χωρίς “κόλπα”, τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια, «όπως αυτά που εξελίσσονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία».