Δεκτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την τροπολογία που κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάσει της οποίας θα γίνει δεκτή η δυνατότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να συνδικαλίζονται.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συζήτηση νομοσχεδίου για θέματα που αφορούν το υπουργείο του στη Βουλή, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως με την αποδοχή της τροπολογίας ουσιαστικά εφαρμόζεται η απόφαση (3/2012) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη σύσταση συνδικαλιστικών ενώσεων.

Πάντως ο υπουργός διαβεβαίωσε πως ο συνδικαλισμός στο στράτευμα δεν θα αναιρέσει τους όρκους των στρατιωτικών και σημείωσε ότι η θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος του συνδικαλισμού θα αποτρέψει όσους «κουμαντάρουν κρυφίως».

Υπενθυμίζεται ότι στην τροπολογία τους οι βουλευτές είχαν επισημάνει πως και στρατιωτικοί θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, με τους περιορισμούς που απορρέουν από το Σύνταγμα. «Το Σύνταγμα, εκτός από τις διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζει την κομματική ουδετερότητα των στρατιωτικών, τα κωλύματα εκλογιμότητάς τους και την υπαγωγή τους στη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων, δεν περιέχει καμιά άλλη ρύθμιση, γενική ή ειδική, για τα συνταγματικά δικαιώματα των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.