Πρωτοβουλία για να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των αντιδράσεων που ξέσπασαν με τη χθεσινή αναβολή της δίκης και τη συνεπακόλουθη πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε για το ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία ε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για όλες τις εξελίξεις και του έδωσε την εντολή να μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της διαρροής κυβερνητικών κύκλων που έκαναν λόγο για μεθόδευση στην εν λόγω υπόθεση. Όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost,  κυβερνητική πηγή, αφού ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής οι μεταφράσεις που ζητήθηκαν, παραδόθηκαν, δείχνει τον κ. Ντογιάκο, διατυπώνοντας το εξής χαρακτηριστικό ερώτημα: «Είναι είτε παράλειψη είτε μεθόδευση». Ακόμη πιο αποκαλυπτική όμως είναι η απάντηση στο ρητορικό, όπως αποδεικνύεται, ερώτημα: «Είναι πολύ καλός νομικός ο κ. Ντογιάκος για να έχει κάνει παράλειψη».

Στη συνέχεια ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απευθύνει βαρύ «κατηγορώ» στο «πολιτικό κατεστημένο, που έχει φάει από τη Siemens και τώρα έχει βγει να καλύψει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών».

Οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρονται ονομαστικά στην Ντόρα Μπακογιάννη που «είχε σχέσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο», θυμίζουν ακόμη τον τρόπο διαφυγής «με διπλωματικά διαβατήρια» των κ.κ. Χριστοφοράκου καιΚαραβέλα, ενώ από το «κατηγορώ» δεν γλιτώνει ούτε το ΠΑΣΟΚ, «που έπαιρνε λεφτά μέσα σε μαύρες σακούλες». «Και τώρα όλοι αυτοί ζητούν τα ρέστα από την κυβέρνηση», συμπεραίνει η ίδια πηγή.

«Το κάνουν για να καλύψουν τη μεθόδευση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Δείχνουν με τη σπουδή τους τις ευθύνες τους. Και προσπαθούν να ξεπλύνουν τον εαυτό τους και τα άπλυτά τους από το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Μεταπολίτευση και μετά», υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πειθαρχική έρευνα και ανταλλαγή πυρών κυβέρνησης - Εισαγγελίας

Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ' αόριστον.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την αναβολή της δίκης ξέσπασε ένας απίστευτος «πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τη Δικαιοσύνη.

Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως η μη παράδοση μεταφρασμένου βουλεύματος συνιστά ακυρότητα ενώ αποδέχθηκε πλήρως τις αιτιάσεις των συνηγόρων των αλλοδαπών κατηγορουμένων της Siemens πως με το βούλευμα διαφοροποιήθηκαν κάποιες κατηγορίες σε σχέση με αυτές για τις οποίες απολογήθηκαν στους ανακριτές οι Γερμανοί κατηγορούμενοι. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ επεσήμανε πως το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens μεταφράστηκε και απεστάλη στις 13 Μαΐου. Ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε σχετικά έγγραφα τα οποία και παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης, τονίζοντας πως η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Σήμερα, η Εισαγγελία Αθηνών, μέσω διαρροής, επιρρίπτει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζουν πως «επιδώσαμε τις κλήσεις στους κατηγορουμένους για την υπόθεση της Siemens χωρίς την ολοκληρώμενη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών, για να διακόψουμε τον χρόνο των παραγραφών».

Οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο.