Το δρόμο για την Ολομέλεια που μοιραία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους συσχετισμούς των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και θα καθορίσει τη ψήφιση με αυξημένη ή μη πλειοψηφία προκειμένου να ξεκαθαριστεί πλήρως ο χρόνος της εφαρμογής του παίρνει ο εκλογικός νόμος.

Από τη σημερινή και τελευταία πάντως συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, διαπιστώθηκε η έμμεση αδυναμία των κομμάτων να βρουν εκείνο το κοινό τόπο που θα επιτρέψει την υπερψήφιση του νόμου από τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών.

Οι συσχετισμοί έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν να μην ευνοούν το θετικό για τη κυβέρνηση σενάριο η οποία συνεχίζει να αναζητεί τους 3 (στη καλύτερη περίπτωση) βουλευτές που χρειάζεται.  Εδώ και μέρες, ΚΚΕ, ΕΚ και εν μέρει ΧΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν τις διατάξεις που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου. Αντίστοιχα, μετά από αρκετές ζυμώσεις και αντεγκλήσεις το Ποτάμι και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αποσαφήνισαν πως δεν πρόκειται να απλώσουν χήρα βοηθείας προς τη κυβέρνηση. Η ΝΔ αντίστοιχα, κατέθεσε τελικά τη δική της πρόταση-τροπολογία που αφορά τη ψήφο των ομογενών και τη κατάτμηση της Β' Αθήνας, χωρίς όμως- όπως της καταλογίζουν τα υπόλοιπα κόμματα- να θίξει το ζήτημα του μπόνους των 50 εδρών.

Στη πραγματικότητα, κατά τη τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, τα κόμματα επιχείρησαν να αποκρυσταλλώσουν τη θέση τους, καταθέτοντας προτάσεις, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό ν' αντιμετωπίσουν τις όποιες πιέσεις υφίστανται.

«Φτάσαμε ως εδώ και περιμένουμε ότι η νομοθετική διαδικασία της επόμενης βδομάδας θα έχει το νομοσχέδιο. Δεν διανοούμαι ότι θα περιμένουμε μπας και κάτσει η κέντα και βρούμε αυτό που ψάχνουμε», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για ενδεχόμενη κυβερνητική απόπειρα εύρεσης επιπλέον βουλευτών. «Θα καταψηφίσουμε επί της αρχής και όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου και περιμένουμε τη τοποθέτηση της κυβέρνησης στη τροπολογία της ΝΔ», συμπλήρωσε

Από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε αποσπασματική, επιλεκτική και καιροσκοπική τη πρόταση της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της πως δεν προχώρησε στον απαιτούμενο διάλογο για την εξεύρεση συναινέσεων. Επανέλαβε ακόμα, τις θέσεις του κόμματός του για τη ψήφο στα 17' και των κατοίκων του εξωτερικού αλλά και τη κατάτμηση των περιφερειών, ενώ ο κ. Κατσώτης δήλωσε πως το ΚΚΕ θα καταργήσει το πλαφόν του 3%.

Για την αντικατάσταση του μπόνους των 50 εδρών με μικρότερο μη σταθερό, τη παροχή δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και τη ξεκάθαρη κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι τα 16.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας πάντως ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους ζητώντας ηρεμία από τα κόμματα.

«Το Σεπτέμβριο μας λέγατε ότι δεν παίρνουμε αυτοδυναμία, ότι κανείς δεν σας στηρίζει επομένως τι θα κάνετε; Δεν ήταν όμως έτσι, η ζωή είναι πιο σύνθετη!», είπε ο υπουργός απαντώντας σε αιτιάσεις περί ακυβερνησίας της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας με νόημα πως υπάρχει ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να ψηφίσουν το νόμο και να μην τον «κλωτσήσουν» στο όνομα «αποσπασματικών θεωρήσεων».

Τελικά στη ψηφοφορία που ακολούθησε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα άρθρα ψήφισαν οι ΚΚΕ (εκτός από το 3 για το 3%), ΕΚ (εξέφρασε επιφύλαξη στο άρθρο 1 για τους 17ρηδες) και ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα όλα τα άρθρα καταψήφισαν ΝΔ και Ποτάμι, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΧΑ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.