Οξύνεται η θεσμική και πολιτική αντιπαράθεση, στον απόηχο της αναβολής της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, με τον πρωθυπουργό να παίρνει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα αιχμηρά σχόλια κυβέρνησης - Δικαιοσύνης, καθώς και τα «καρφιά» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μεταβαίνει σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, παρέδωσε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ολόκληρο τον φάκελο του υπουργείου Εξωτερικών με τα μεταφρασμένα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση της Siemens.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της διαρροής κυβερνητικών κύκλων που έκαναν λόγο για μεθόδευση στην εν λόγω υπόθεση. Κυβερνητική πηγή, χθες, αφού ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής οι μεταφράσεις που ζητήθηκαν, παραδόθηκαν, έδειξε τον κ. Ντογιάκο, διατυπώνοντας το εξής χαρακτηριστικό ερώτημα: «Είναι είτε παράλειψη είτε μεθόδευση».

Στη συνέχεια ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε βαρύ «κατηγορώ» στο «πολιτικό κατεστημένο, που έχει φάει από τη Siemens και τώρα έχει βγει να καλύψει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών».

Πειθαρχική έρευνα και «κόντρα» κυβέρνησης - Εισαγγελίας

Με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ' αόριστον.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως η μη παράδοση μεταφρασμένου βουλεύματος συνιστά ακυρότητα ενώ αποδέχθηκε πλήρως τις αιτιάσεις των συνηγόρων των αλλοδαπών κατηγορουμένων της Siemens πως με το βούλευμα διαφοροποιήθηκαν κάποιες κατηγορίες σε σχέση με αυτές για τις οποίες απολογήθηκαν στους ανακριτές οι Γερμανοί κατηγορούμενοι. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ επεσήμανε πως το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens μεταφράστηκε και απεστάλη στις 13 Μαΐου. Ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε σχετικά έγγραφα τα οποία και παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης, τονίζοντας πως η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Μέσω διαρροής, η Εισαγγελία Αθηνών επέρριψε τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζουν πως «επιδώσαμε τις κλήσεις στους κατηγορουμένους για την υπόθεση της Siemens χωρίς την ολοκληρώμενη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών, για να διακόψουμε τον χρόνο των παραγραφών».

Οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015, καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο.

Εκατέρωθεν «πυρά» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, να ζητά μάλιστα παραιτήσεις υπουργών.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σκληρή ανακοίνωση ανέφερε:

Μάλλον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Ο κόσμος, όμως, δεν έχει ξεχάσει τα μαύρα ταμεία της Siemens, τις βαλίτσες του κ. Τσουκάτου, την «περίεργη» φυγή του  Χριστοφοράκου και του Καραβέλα (επί ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη). Δεν έχει ξεχάσει τις «δωρεές»,  τα τηλεφωνικά κέντρα και τις καφετιέρες. Δεν έχει ξεχάσει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία, ούτε τη διαδικασία με την οποία ήρθε στη βουλή- και του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν καν από τη Siemens.  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός, παλιότερα, έχουν  αγωνιστεί με κάθε μέσο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για το ξεσκέπασμα του "σκανδάλου των σκανδάλων"», επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας:

Το μόνο που καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ  με τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αυτογελοιοποιούνται. Κάθε φορά που μιλούν εκτίθενται, κάθε φορά που καταγγέλλουν υπενθυμίζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους.