Απεβίωσε χθες βράδυ ο εν ενεργεία βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, σε ηλικία 60 ετών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έχασε τη ζωή του εξαιτίας ανακοπής καρδιάς. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στα κοιμητήρια της Θέρμης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζεται βαθιά θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του βουλευτή και απευθύνονται θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση ο «σύντροφος Άγγελος Τζέκης έγινε μέλος του Κόμματος το 1982, ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και εργάστηκε στην ΚΥΔΕΠ και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες θέσεις. Το 2000 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης. Ως στέλεχος και ως βουλευτής του ΚΚΕ δούλεψε ακούραστα για την ισχυροποίηση του κόμματος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αγροτών, του λαού της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Τίμησε τον τίτλο του κομμουνιστή βουλευτή με σεμνότητα, μαχητικότητα και ανιδιοτέλεια. Βρέθηκε πάντα δίπλα στους αγώνες, στα προβλήματα και στις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων, σε ολόκληρη τη Μακεδονία και όπου αλλού χρειάστηκε».

Κλίμα συγκίνησης στη Βουλή

Σύσσωμη η Βουλή αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα. Το Προεδρείο του σώματος και όλες οι πτέρυγες κατέθεσαν την βαθύτατη θλίψη τους για τον απροσδόκητο θάνατο του Άγγελου Τζέκη, μίλησαν για την προσωπικότητα και τους αγώνες του εκλιπόντος και απηύθυναν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του, την πολιτική του οικογένεια, το ΚΚΕ και στην εκλογική του περιφέρεια, την Β΄Θεσσαλονίκης.

Την είδηση του θανάτου του Άγγελου Τζέκη ανακοίνωσε συντετριμμένη η Β΄αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση που κάλεσε την Εθνική Αντιπροσωπεία σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του βουλευτή, λέγοντας πως η Βουλή και η ελληνική κοινωνία είναι από σήμερα φτωχότερη.

«Χάσαμε έναν λαμπρό κομμουνιστή, έναν λαϊκό αγωνιστή που πάλευε για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής που χαρακτήρισε τον Άγγελο Τζέκη «συνεπή πρωτοπόρο, μαχητή με ανιδιοτέλεια, που υπερασπίστηκε με συνέπεια και με πολιτικό θάρρος τις ιδέες του μαρξισμού λενινισμού». Έβαζε πάνω από όλα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ για τον εκλιπόντα επισημαίνοντας ότι «ο Άγγελος Τζέκης μπορεί να ήταν μαχητικός και αδιάλλακτος στα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, αλλά νυχοπερπατούσε για να μην βλάψει κανέναν».

«Ο Άγγελος Τζέκης ήταν συνεπής αγωνιστής και εξαίρετος άνθρωπος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αναγνωρίζοντας ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε έναν τρόπο να περιγράφει το πρόβλημα του κάθε πολίτη με έναν τρόπο όχι δραματικό αλλά πραγματικό.

Τη βαθύτατη θλίψη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Παπουτσής. «Τον γνωρίσαμε από τη μεγάλη του δράση. Προσέφερε στους λαϊκούς αγώνες με πανάξιο τρόπο», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Εμβρόντητοι για το ξαφνικό και συντετριμμένοι για το ξαφνικό γεγονός καταθέτουμε τα συλλυπητήρια μας στη μνήμη του Άγγελου Τζέκη», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

«Υπήρξε δύσκολος ιδεολογικός αντίπαλος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης που ευχήθηκε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

«Η οδύνη ολόκληρης της Βουλής επιβεβαιώνει μια ακράδαντη αλήθεια. Ο ξαφνικός χαμός του Άγγελου Τζέκη είναι σημαντική απώλεια για την ελληνική Βουλή και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η πορεία του Άγγελου Τζέκη

Ο Άγγελος Τζέκης γεννήθηκε στην Πορταριά Χαλκιδικής το 1951. Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (Πολιτικές - Οικονομικές Επιστήμες).

Εργάστηκε στην ΚΥΔΕΠ και μετά το κλείσιμό της, τοποθετήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και με απόσπαση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.Ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα και την περίοδο 1981-1990, ήταν μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων της ΚΥΔΕΠ. Το διάστημα 1984-1995, διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις (ΟΣΕΓΟ).

Στις 9 Απριλίου του 2000, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στις 21 του ίδιου μήνα εξελέγη γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2001, εξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής και επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2002 και τον Οκτώβριο του 2003.

Ήταν έγγαμος, και είχε δύο κόρες.