Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκδίκαση της υπόθεσης Siemens επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ώρες, την ώρα που ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, αλλά και η Ένωση δικαστών πέρασαν σήμερα στην αντεπίθεση με σκληρές ανακοινώσεις.

Eξάλλου, από σήμερα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη άρχισε την πειθαρχική έρευνα η οποία διατάχθηκε χθες από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στην υπόθεση.

Η έρευνα αφορά συγκεκριμένα, στη διαπίστωση ή μη πειθαρχικών παραβάσεων που τυχόν τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία, μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο.

Μάλιστα θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία: 

  • Τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως,
  • Tην απαράδεκτη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως σε δικηγόρους του Φάνη Λυγινού και
  • Tη μη επιμέλεια να κληθεί στο ακροατήριο διερμηνέας της γαλλικής γλώσσας για τον Γαλλοελβετό Ζαν Κλων Όσβαλτ.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπειγόντoς.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, εξάλλου, είναι και το γεγονός ότι σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατέθεσε δύο αιτήσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.

Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.

Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί.

Την ίδια στιγμή με μια σκληρή ανακοίνωση, ο διευθύνων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος απαντά σήμερα στις κατηγορίες για εμπλοκή του στην επ' αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens με την αιτιολογία της μη έγκαιρης μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στα γερμανικά. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντογιάκος τονίζει εκ νέου ότι η ευθύνη βαρύνει την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και ότι για την αργοπορία είχε ενημερωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, μιλά για ''σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοουμένα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια''.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στίς 8 -4- 2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίουτου 2015, ο αρμόδιος Εισαγγελέας με το υπ΄αριθμόν πρωτ. 23002/8-4--2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεςία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ’ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την Ελληνική στη Γερμανική γλώσσα.

Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016.

Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια.


Στο ίδιο μοτίβο και η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων , στην οποία γίνεται λόγος, για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης, από «ελάχιστους, όπως χαρακτηριστικά» τονίζει, πολιτικούς. Μάλιστα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η «απαξίωση» αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας, αφ' ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».