Την αποτυχία της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα παραδέχτηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στους Financial Times επεσήμανε πως η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα «δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες» και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Τζέρι Ράις επεσήμανε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι εκεί που θα ήθελε ο οποιοσδήποτε, όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση» και συνέχισε:

Δεν είναι εκεί που θα θέλαμε και εκεί συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα κάνει την ελληνική οικονομία ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέρος,

Ο ίδιος τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαίρεση από αυτήν την άποψη. Όπως ανέφερε, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης τα προγράμματα ήταν πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, υπάρχουν πολλοί σύνθετοι λόγοι για τους οποίους το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο. Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση ανεξάρτητης υπηρεσίας του ΔΝΤ για την αξιολόγηση των προγραμμάτων  εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ο κ. Ράις απάντησε ότι η έκθεση αυτή θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προυπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Προϋποθέσεις γι' αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά το ζήτημα των εργασιακών μέτρων, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι η αξιολόγηση της αγοράς εργασίας συνεχίζεται και αναμένουμε να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, με στόχο να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».