«Το ΔΝΤ, όπου πάει, προτείνει ένα κοστούμι ίδιο νούμερο για όλους», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στις θέσεις του Ταμείου για εργασιακά, ενώ τόνισε ότι «και οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, έχουν σημειώσει ότι δεν τίθεται για αυτούς καμία ανάγκη αλλαγής του νόμου των ομαδικών απολύσεων». 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και περιγράφοντας το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άλλη πλευρά, κυρίως το ΔΝΤ, έχει θέσει τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί ομαδικών απολύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος εξαπέλυσε «πυρά» κατά του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντάς του «σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού». «Ακριβώς γι’ αυτό στηρίζω την πεποίθησή μου ότι θα απομονωθεί το ΔΝΤ ως ακραίος παίκτης στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν διανοούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει κάτι που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φαντάζομαι όλα τα πολίτικα κόμματα στην Ελλάδα απορρίπτουν», σχολίασε εν συνεχεία.

Ερωτηθείς αν, μετά από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συγκροτήσει ένα εθνικό μέτωπο των κομμάτων, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε:

Αυτονόητο είναι. Το κείμενο που συζητάμε με τους κοινωνικούς εταίρους ακριβώς στο τέλος απευθύνει έκκληση στα κόμματα να υιοθετήσουν αυτές τις κοινωνικές θέσεις ως την κοινή εθνική στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να θιχτεί το δικαίωμα στην απεργία, ενώ συμπλήρωσε ότι «συζητάμε επιμέρους βελτιώσεις». «Αν δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», υπογράμμισε επίσης.

Σχετικά με το το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η κατάργησή του ψηφίστηκε το καλοκαίρι και με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε επίσης ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν μέτρα ανακούφισης για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ.