Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την διοργάνωση camping από ομάδα αναρχικών στους προαύλιους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Νέα Δημοκρατία δια του συντονιστή μορφωτικών υποθέσεων Θεόδωρου Φορτσάκη καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του ΑΠΘ. Τόνισε εξάλλου πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα και άλλα κράτη προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ως χώρο κατασκήνωσης, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο δράσεων για τα προβλήματα των μεταναστών, χωρίς να έχει ζητηθεί καμία άδεια από τις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες, όπως τονίζει, έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην Πολιτεία, για προστασία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους καταληψίες - κατασκηνωτές.

 «Ας πάψει επιτέλους η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της. Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» καταλήγει στη δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό κενό της κυβέρνησης

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε πως κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο οποίος πρόσθεσε:

Οι μόνιμοι τηλεοπτικοί θαμώνες Υπουργοί έχουν χάσει την φωνή τους μπροστά στην άθλια εικόνα του κάμπινγκ στο ΑΠΘ. Ούτε μια δήλωση, ούτε μια πρόβλεψη, ούτε μια εντολή για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και υγείας.

Ποτάμι: Προαναγγελθείσα «κατάληψη»

Από πλευράς του Ποταμιού, η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου κατέθεσε ερώτηση για την «προαναγγελθείσα δεκαήμερη "κατάληψη" στους χώρους του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση κατασκηνωτικής εκδήλωσης» προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Εισαγγελέας για την κατασκήνωση στο ΑΠΘ

Εν τω μεταξύ, η αυτοσχέδια κατασκήνωση προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, με τη δικαστική λειτουργό να ζητά ακόμα και συλλήψεις σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων. 

Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι, και μετά από ενημέρωση για την μετατροπή των εξωτερικών χώρου του Αριστοτελείου σε... camping, η προϊσταμένη τηςΕισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, εξέδωσε εισαγγελική παραγγελία με την οποία ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων του ΑΠΘ, όπου ξεκίνησε η κατασκήνωση που τιτλοφορείται «No Border Camp - Thessaloniki 2016».

Στο πλαίσιο, δε, της ίδιας παραγγελίας, η εισαγγελική λειτουργός καλεί την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη.

Νωρίτερα, η κ. Κακάλη είχε ενημερωθεί από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που μετέφεραν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών.