Μια δήλωση - «βόμβα» έκανε ο γάλλος πρόεδρος, με αφορμή την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτη» την πρόσληψη, μία ημέρα αφότου η Γαλλία ζήτησε «επισήμως» από τον πορτογάλο πολιτικό, ο οποίος είχε ηγηθεί επί 10 χρόνια της Επιτροπής των Βρυξελλών, να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να εργαστεί γι' αυτή την τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο κ. Ολάντ είπε:

Ο Μπαρόζο διηύθυνε την Επιτροπή τη στιγμή που υπήρξε αυτή η κρίση που προκλήθηκε απ' αυτά που αποκαλούμε subprimes (σ.σ.: τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου), για τα οποία η Goldman Sachs υπήρξε μια από τις βασικές τράπεζες.

«Η Goldman Sachs, την οποία ξαναβρίσκουμε στην υπόθεση της Ελλάδας, αφού η Goldman Sachs ήταν αυτή που συμβούλευε τους Έλληνες και παραποιούσε τους αριθμούς (των δημόσιων λογαριασμών) που η Ελλάδα είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος και σημείωσε:

Και μερικά χρόνια αργότερα μαθαίνουμε ότι ο κ. Μπαρόζο θα προσληφθεί από την Goldman Sachs; Νομικά είναι δυνατό, όμως ηθικά θίγεται το πρόσωπο, είναι ηθικά απαράδεκτο.

Σημειώνεται πως ο κ. Ολάντ αναφέρεται στο περιβόητο swap της Goldman Sachs, που πούλησε στην Ελλάδα το 2001 και με το οποίο συγκαλύφθηκε το χρέος της χώρας, προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να μπει στην Ευρωζώνη.