Στον απόηχο της χθεσινής επίθεσης στη Νίκαια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στον οποίο εξήρε την στήριξη της Εκκλησίας στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο:

Χωρίς την αλληλεγγύη, όχι μόνο σε τέτοιες συμφορές αλλά και σ’ όλα τα ζητήματα της κρίσης, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά. Τώρα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η βασική αξία της Ευρώπης. Βασική αξία με βάση την οποία μπορεί να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο, που είναι στο επίκεντρό της και να εμπνεύσει τους λαούς της ώστε να προχωρήσουν όλοι μαζί. Μόνον έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη ν΄ αποδείξει επίσης τί είναι εκείνο που μπορεί να κάνει για όλο τον κόσμο, για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Θέλω να εξάρω τον ρόλο της Εκκλησίας σ’ όλη αυτή την κρίση που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η Χώρας μας και ο Λαός μας. Έχω πει ότι μέσα σ’ αυτήν την κρίση, εάν δεν έχει επέλθει η ρήξη του κοινωνικού ιστού, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ευτυχώς στον Τόπο μας, στην Κοινωνία μας, λειτουργούν δύο θεσμοί: η Εκκλησία και η Οικογένεια. Η Εκκλησία το έχει αποδείξει πολλαπλώς και το έχει αποδείξει και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το Προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι ο γαλλικός λαός σε αυτή τη συμφορά δεν είναι μόνος του. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης και πρωτίστως οι Έλληνες, συμπαριστάμεθα, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η βασική αρχή, που πρέπει να εμπνέει την Ευρώπη, την κοινή μας οικογένεια, αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι η αλληλεγγύη. Χωρίς την αλληλεγγύη, όπως ανέφερε, όχι μόνο σε τέτοιες συμφορές αλλά και σε όλα τα ζητήματα της κρίσης, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά. Αυτή είναι η βασική αξία της Ευρώπης, με την οποία μπορεί να υπερασπισθεί τον άνθρωπο και να δέσει τους λαούς, ώστε να προχωρήσουν όλοι μαζί, για να μπορέσει η Ευρώπη να αποδείξει τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει για όλο τον κόσμο, για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε ζήσει όλη αυτή την τραγωδία του να χάνονται αθώες ψυχές στο Αιγαίο και ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει. Αλλά και όταν περνά σώο ένα παιδί το Αιγαίο, πρέπει όχι μόνο να φιλοξενηθεί, αλλά να του δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί την αξία του, ν' αναπτύξει την προσωπικότητά του, να μεγαλώσει, εδώ που βρέθηκε ως άνθρωπος, ισότιμος άνθρωπος», ανέφερε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αυτόν τον ρόλο η Αποστολή, αυτή η οργάνωση της Εκκλησίας, τον επιτελεί με τεράστια επιτυχία. Και με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Το παράδειγμα είναι εδώ. Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν διωγμένοι από τις πατρίδες τους στην δική μας Πατρίδα όχι απλώς φιλοξενούνται στην Αποστολή, αλλά η Αποστολή τους δίνει την δυνατότητα να ζήσουν ισότιμα μεταξύ μας, ν' αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και κυρίως να προσφέρουν στην κοινωνία αυτό που μπορούν».

Απευθυνόμενος στους νεαρούς πρόσφυγες, που συνόδευαν τον Μακαριώτατο στο Προεδρικό Μέγαρο, και οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων - μεταναστών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Η Ελληνική Κοινωνία σας αγκαλιάζει, η Ελληνική Κοινωνία σας θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Κι αυτό γιατί είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ως Έλληνες ότι η μόνη αρχή που μπορεί να ενώσει τον κόσμο, η μόνη αρχή η οποία μπορεί να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο και την Δημοκρατία, είναι ο ανθρωπισμός με όλες τις προεκτάσεις τις οποίες έχει».